Siirry pääsisältöön

Ravintotase 2018 lopullinen ja ennakko 2019

Julkaistu 25.6.2020
  •  Lihan kokonaiskulutus oli 79,8 kiloa henkeä kohti vuonna 2019, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet. Lihan kokonaiskulutus laski noin 1,5 kiloa edellisvuodesta. Siipikarjanlihaa syötiin melkein neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Siipikarjanlihan osuus on lihan kulutuksesta noin kolmasosa, 26,6 kiloa. Sianlihan kulutus laski noin viisi prosenttia ja naudanlihan 2,5 prosenttia.
  • Viljaa kulutettiin henkeä kohti noin 81 kiloa. Viljan kokonaiskulutus kasvoi edellisestä vuodesta reilut kaksi kiloa. Kauraa kulutettiin 9,5 kiloa henkeä kohti. Kauran kulutus nousi vuodesta 2018 lähes 30 prosenttia. Vehnää kulutettiin 43,9 kiloa. Vehnän kulutus laski hieman, rukiin ja ohran kulutus pysyi suunnilleen ennallaan. Riisiä kulutettiin puoli kiloa edellisvuotta enemmän, 6,6 kiloa.
  • Maidon kulutus väheni lähes viisi prosenttia vuodesta 2018. Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna henkeä kohti noin 102 litraa.
  • Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin vuonna 2019 kaikkiaan 148 kiloa henkeä kohti eli noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Piimän, jogurtin, viilin ja kerman kulutus väheni muutaman prosentin. Muiden maitopohjaisten tuoretuotteiden, kuten maustettujen rahkojen, kulutus kasvoi.
  • Juustoa syötiin vuonna 2019 hieman alle 25 kiloa ja kananmunia lähes 12 kiloa henkeä kohti.
  • Sitrushedelmien kulutus nousi noin neljä prosenttia, 14,3 kiloon henkeä kohti. Muiden tuoreiden hedelmien oli melkein 45 kiloa henkeä kohti.
  • Kalan kokonaiskulutus oli 14,9 kiloa henkeä kohti vuonna 2019.

Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.

Lihan kulutusmäärä on ravintotaseessa ja alla olevassa graafissa ilmoitettu luullisena eli ruholihana. Luullisesta lihasta on luutonta 80 prosenttia. Lisäksi kypsennyshävikki vaihtelee 10–30 prosentin välillä tuotteesta riippuen. Kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.

Elintarvikkeiden kulutus henkeä kohti

Allow functional cookies to show the embedded graph.