Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2019 (preliminär) och 2018 slutliga uppgifter

Publicerad 25.6.2020
  • År 2019 var den totala konsumtionen av kött 79,8 kilo per person, inklusive vilt och innanmat. Totalkonsumtionen av kött minskade med cirka 1,5 kilo jämfört med föregående år. Sista år konsumerades nästan fyra procent mera fjäderfäkött än året innan. Andelen av fjäderfäkött är ungefär en tredjedel av köttkonsumtionen, 26,6 kilo. Konsumtionen av griskött och nöt minskade med cirka fem procent och respektive 2,5 procent.
  • Konsumtionen av spannmål var cirka 81 kilo per person. Den totala spannmålskonsumtionen ökade med drygt två kilo jämfört med föregående år. Konsumtionen av havre var 9,5 kilo per person. Havrekonsumtionen ökade med nästan 30 procent jämfört med år 2018. Vetekonsumtionen var 43,9 kilo. Konsumtionen av vete minskade något, medan råg och korn var ungefär oförändrade. Konsumtionen av ris ökade med ett halvt kilo jämfört med föregående år och uppgick till 6,6 kilo.
  • Mjölkkonsumtionen minskade med nästan fem procent jämfört med året innan. Totalt drack finländarna ifjol cirka 102 liter mjölk per person.
  • Totalt konsumerades 148 kilo flytande mjölkprodukter per person 2019, vilket var cirka fyra procent mindre än året innan. Konsumtionen av surmjölk, yoghurt, fil och grädde minskade med några procent. Konsumtionen av andra mjölkbaserade färskprodukter, såsom smaksatt kvarg, ökade.
  • År 2019 konsumerades lite under 25 kilo ost och nästan 12 kilo ägg per person.
  • Konsumtionen av citrusfrukter ökade nästan fem procent, till 14,3 kilo per person. Konsumtionen av annan färsk frukt var nästan 45 kilo per person.
  • Den totala konsumtionen av fisk var 14,9 kilo per person.

Näringsbalansen anger inte den exakta mängd mat som konsumerats. Siffrorna beskriver i högre grad den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om lagringsförluster och annat svinn inte är tillgängliga av livsmedelskedjans alla skeden.

Konsumtionsmängderna för kött anges i näringsbalansen och i grafen med ben, det vill säga som uppslaktat kött. Av mängden kött med ben är 80 procent benfritt. Dessutom varierar tillagningssvinnet mellan 10–30 procent beroende på produkt. Konsumtionen av kött som tillagats motsvarar cirka 50 procent av mängden kött med ben.

Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.