Siirry pääsisältöön

Terveysmetsä virkistää, kuntouttaa ja edistää hyvinvointia

Blogi 5.4.2022 Maija Lipponen Katja Keränen

Luonto edistää tutkitusti ihmisen terveyttä ja hyvinvointia monin eri tavoin. Luontoympäristöjä on alettu hyödyntää Suomessa niin kansanterveyden edistämisessä kuin kuntoutuksessakin. Kainuun keskussairaalan yhteyteen suunniteltiin terveysmetsä. Tässä blogissa kerromme, millainen tämä terveysmetsä on ja mitä suunnittelussa on tullut ottaa huomioon. Tervetuloa matkalle terveysmetsään!

Luonnonvarakeskus suunnitteli Kainuuseen terveysmetsän Kainuun keskussairaalan lähimetsään monialaisessa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Suunniteltu alue sijaitsee Kajaanissa Sairaalanrinteen lähivirkistysalueella. Terveysmetsän reitit sisältävät esteettömän aistipolun, luontopolun ja vaativan esteettömän kuntoreitin. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä sekä Kajaanin kaupunki ja vammaisneuvosto olivat mukana suunnittelussa ja vastaavat toteutuksesta. 

Terveysmetsässä voi kokea luontoa monella aistilla. Erilaiset pysähdyspaikat pidentävät kävijän luonnossa viettämää aikaa. Kuva: Jari Lindeman

Mikä on terveysmetsä?

Kajaanin terveysmetsän suunnitelman taustalla on tarve hyödyntää luonnon hyvinvointivaikutuksia osana alueen asukkaiden arkielämää sekä sosiaali- ja terveyspalveluja. Kajaanissa sairaalan viereinen terveysmetsä tarjoaa virkistäytymistä kaupunkilaisille ja matkailijoille sekä sairaalan asiakkaille ja heidän omaisilleen. Terveysmetsä on yksi sairaalan kuntoutusympäristöistä, joita ammattilaiset voivat hyödyntää, ja se tukee myös työntekijöiden työhyvinvointia. Myös läheinen sairaalakoulu sekä alueen koulut, päiväkodit ja oppilaitokset voivat hyödyntää terveysmetsää opetuksessaan. 

Terveysmetsäsuunnittelun perustana olivat tutkimuksessa tunnistetut luonnon hyvinvointi- ja terveyshyötyjen vaikutusmekanismit ja niiden soveltaminen käytäntöön. Oleellinen osa terveysmetsän ideaa on hoitotyön ammattilaisten tiedon lisääminen luonnon hyödyistä. Tätä on tuettu koulutuksilla, jotka ovat antaneet työkaluja toteuttaa luontoperustaisia menetelmiä käytännön asiakastyössä.

Hyvinvointikokemuksen syntymiseen vaikuttavat esimerkiksi luontotyyppi ja alueen koko. Riittävä laajuus mahdollistaa arjesta irti pääsemisen kokemuksen ja luontoon uppoutumisen. Sairaalanrinteen alue on melko pieni, mutta laajuutta saatiin aikaan polkujen suunnittelulla siten, että ne muodostavat pidemmän reitistön. Myös opasteet ja levähdyspaikat pidentävät kävijän viettämää aikaa alueella. Riittävä viipymä ja luonnossa liikkuminen tarjoavat monia terveyshyötyjä.

Sairaalanrinteen terveysmetsä sijaitsee keskellä kaupunkia, joten se on helposti saavutettava. Rakennettu ympäristö rajautuu metsän ulkopuolelle eikä häiritse luonnon kokemista. Metsä on maisemallisesti kaunis, mikä mahdollistaa hyvinvointia lisäävän lumoutumisen kokemuksen. Koska yksilölliset mieltymykset ovat erilaisia, maiseman vaihtelevuus on hyväksi. Korkeuserot, puustoisuus, näköalat, aukeat kalliopaljastumat, jääkauden merkit ja pieni suo tarjoavat erilaisia paikkoja valittavaksi.

Metsän suojaisat paikat voivat tarjota turvaa, lohtua ja rauhaa, joilla on vaikutusta voimavarojen lisääntymiseen. Elvyttäviä aistikokemuksia tuovat luonnon äänet, puhdas ilma, tuoksut ja pimeä yö ilman katuvaloja reitillä. Lajiston monimuotoisuus on yhteydessä immuunipuolustuksen vahvistumiseen, joka on erityisen tärkeää lapsuusaikana, mutta jota voi tapahtua lyhyemmilläkin luontokäynneillä.

Esteettömällä reitillä on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Kuva: Maija Lipponen

Esteetön luontopolku mahdollistaa liikkumisen pyörätuolilla

Sairaalanrinteen terveysmetsän suunnittelussa otettiin huomioon terveyttä edistävän ympäristön tunnusmerkkien lisäksi esteettömän ja vaativan esteettömän luontoreitin arviointikriteerit. Esteettömällä luontoreitillä on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Vaativalla esteettömällä luontoreitillä liikkumiseen tarvitaan usein avustaja ja luonnossa liikkumiseen tarkoitettu tai sitä helpottava apuväline. Vaativa esteetön luontoreitti voi olla rakennettu, mutta useimmiten se on rakentamaton ja luonnonmukainen sekä fyysisesti vaativampi kuin esteetön luontoreitti.

Esteettömällä luontoreitillä huolehditaan asianmukaisista opasteista, kuten kylteistä kaikissa risteyskohdissa. Kulkuväylistä tehdään materiaaleiltaan turvallisia ja niin leveitä, että pyörätuolilla liikkuminen ja ohituspaikoissa ohittaminen on mahdollista. Käsijohteet, värikontrastein merkityt tasot sekä levähdyspaikat lisäävät liikkumisen turvallisuutta. Reitistön lähtöpisteelle tarvitaan esteettömiä autopaikkoja. Myös kulku parkkipaikalta metsään on esteetön. Esteettömälle reitille tehdään pinnan tasoituksen lisäksi puinen rakenne, kaiteita, luiskia ja tasanteita. Levähdyspaikoilla on eri korkeuksilla olevia penkkejä ja opasteita turvallista liikkumista varten.

Lähtökohtia terveysmetsän suunnittelemiseen

Terveysmetsäalue suunniteltiin yhteistyössä maanomistajien ja tulevan reitistön huoltovastuussa olevien kanssa. Suunnittelussa otettiin huomioon uuden reitistön huoltamiseen tarvittava aika ja resurssit sekä maaston kuluminen ja turvallisuus. Maaston epäsuotuisat kohdat, kuten liukkaat kalliot, jätettiin reittien ulkopuolelle. Koska resurssit ylläpitoon tuli miettiä tarkasti, reitistö suunniteltiin mahdollisimman huoltovapaaksi. Myös talvikäyttö mietittiin vastuiden takia tarkkaan. Uusi polkuverkosto syntyi, kun yhdistettiin olemassa olevat polut ja uudet polut toisiinsa. Uuden polun paikka merkittiin selkeästi maastoon. Terveysmetsän ympäristöä kunnostetaan vain niiltä osin kuin on tarpeellista: kunttaa voidaan uusia ja kaatumisvaarassa olevat puut ja vieraslajit polun viereltä on hyvä poistaa.

Kajaanin Sairaalanrinteeseen suunniteltu Terveysmetsäreitistö sisältää esteettömän aistipolun, luontopolun ja vaativan esteettömän kuntoreitin. Aistipolulla aktivoidaan eri aisteja opastauluilla ohjatuin harjoittein. Kuva: Katja Keränen ja Tommi Jaako