Siirry pääsisältöön

Vuoden 2022 viljasato on katovuoden jälkeen normaali – kasvua miljardi kiloa

Uutinen
|
24.11.2022

Ohran, kauran, vehnän ja rukiin yhteenlaskettu satomäärä, 3,6 miljardia kiloa, on keskimääräinen kymmenvuotisjaksolla. Määrä on 38 prosenttia suurempi kuin katovuoden 2021 viljasato. Maatiloilla ja viljateollisuudessa viljavarastot hupenivat kesällä ennen sadonkorjuuta tavanomaista pienemmiksi. Vasta korjattu viljasato taannee vuodeksi eteenpäin lähes normaalin kotimaisen viljankäytön. 

Viljasadosta 40 prosenttia ohraa – kauran osuus kasvussa 

Ohra on ollut Suomessa eniten viljelty vilja jo 40 vuotta. Vuonna 1977 ohranviljely nimittäin ohitti kauran pääviljan aseman Suomessa. Syksyllä 2022 korjatusta noin 1,4 miljardin kilon ohrasadosta suuri osa onkin maatiloilla merkittävin kotieläinten rehuvilja. 

Kaurasato oli noin 1,2 miljardia kiloa, mikä on kuudenneksen suurempi kuin keskimääräinen sato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kaura on nousemassa ohran rinnalle jakamaan Suomen eniten viljellyn viljan titteliä. Kauran vienti Suomesta on vakiintunut viime vuosina noin 300–400 miljoonaan kiloon ja samalla kauran kotimainen elintarvikevalmistus on laajentunut, kertoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke). 

Vehnäsato on noin 840 miljoonaa kiloa. Se on keskimääräinen viimeisen kymmenen vuoden tarkastelujaksolla.  

Ruissato jäi noin 64 miljoonaan kiloon. Kuluva vuosi on kolmas perättäinen, jolloin ruissato ei kata kotimaista ruisleivän valmistukseen tarvittavaa viljamäärää. Ruissadon osuus viljasadostamme on vain pari prosenttia. 

Luomuviljasato kasvoi 50 prosenttia edellisvuodesta 

Luomuviljan osuus Suomen koko viljasadosta on noin viisi prosenttia. Kaura on selkeästi tärkein luomuna tuotettu vilja, sen osuus kokonaisluomuviljasadosta on 60 prosenttia.  

Luomukaurasato ylittää tänä vuonna sata miljoonaa kiloa, jolloin sen osuus kokonaiskaurasadosta on lähes yhdeksän prosenttia. Luomuruista tuotettiin tänä vuonna lähes 10 miljoonaa kiloa. Sen osuus kokonaisruissadostamme on 15 prosenttia. 

Satotilastossa mukana kaikki Suomen tärkeimmät peltokasvit 

Satotilaston ennakkotilasto vuoden 2022 sadosta perustuu noin 4 100 maatilan tietoihin, joista luomutiloja oli noin 480. Tänä syksynä satotiedot kerätään noin 6000 maatilalta. Satotietojen tiedonkeruu päättyy joulukuun alussa ja lopullinen satotilasto 2022 valmistuu helmi-maaliskuussa 2023. Valmistuvan tilaston voi tilata omaan sähköpostiin verkkosivulla: https://www.luke.fi/fi/form/subscribe-to-releases

Suomessa on seurattu kotimaisen peltokasvituotannon määrää tärkeimpien tuotantokasvien osalta jo yli sata vuotta. Luken tilastotietokannassa on saatavilla historiatietoja sekä eri puolilta Suomea peltokasvituotannon määrätietoja. Satotilasto kertoo, kuinka suuri sato Suomen pelloilta korjattiin muun muassa seuraavista peltokasveista: ruis, vehnä, ohra, kaura, rypsi, rapsi, peruna, sokerijuurikas, kuivaheinä ja säilörehu. Luomusadon osalta tietoja on vuodesta 2006 alkaen. 

Kuva: Merja Lindroos / Luke.