Uusi aineisto avaa 1200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot vapaaseen käyttöön
Ravintola-alalla on merkittävä mahdollisuus edistää kestävää ruoan kulutusta tarjoamalla ympäristöystävällisiä ateriavaihtoehtoja ja ohjaamalla kuluttajien valintoja. Luonnonvarakeskus (Luke) on tuottanut avoimen ilmastovaikutusaineiston, joka sisältää yli 1200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot. Ravintoloiden ilmastotyötä tukeva aineisto on avoimesti saatavilla.
Julkaistu ilmastovaikutusaineisto on työkalu kestävämmän ruokajärjestelmän kehittämiseen erityisesti ruokapalveluissa ja ravintoloissa. Sen avulla voidaan muun muassa seurata raaka-aineiden ilmastovaikutuksia, laskea aterioiden hiilijalanjälkiä sekä suunnitella ilmastoystävällisempää ruokatarjontaa.
Aineisto perustuu elinkaariarviointiin (Life Cycle Assessment, LCA), jossa huomioidaan raaka-aineiden ilmastovaikutukset koko niiden elinkaaren ajalta – maatalouden tuotantopanosten valmistuksesta aina tukkukauppaan asti. Aineistossa on huomioitu kustakin tuotteesta sekä kotimainen että ulkomainen tuotanto, ja ilmastovaikutus on laskettu niiden keskimääräisestä kulutuksesta Suomessa.
– Tämä kokonaisuus on ainutlaatuinen kattavuutensa, aivoimen saatavuutensa sekä paikallisuutensa vuoksi. Tyypillisesti vastaavat aineistot ovat maksullisia, eivätkä ne kuvaa kotimaista kulutusta kovin hyvin. Suomessa kulutettavien raaka-aineiden hiilijalanjälkitieto puolestaan on ollut hajallaan lukuisissa eri tutkimuksissa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Virpi Vorne.
Ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksia vähennettäessä on tärkeää huolehtia, että ruokatarjonnan muutokset eivät heikennä ruoan ravitsemuksellista laatua.
– Ilmastovaikutusaineiston raaka-aineiden tunnistenumerot ja nimikkeet vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietopankin ravintoainetietoja, mikä helpottaa sekä ilmastovaikutusten että ravintoaineiden samanaikaista tarkastelua, sanoo tutkija Venla Kyttä.
Ilmastovaikutusaineisto on avoimesti ladattavissa csv-muodossa, jota voi käyttää Excelissä tai muissa laskentaohjelmissa. Joihinkin toiminnanohjausjärjestelmiin aineisto integroidaan suoraan, jolloin ravintolat voivat hyödyntää sitä käyttämänsä järjestelmän kautta.