Siirry pääsisältöön

Ruokakalan tuotanto väheni vuonna 2023

Uutinen 27.6.2024

Kalankasvattajat tuottivat 15,2 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin vuonna 2023. Tuotannon määrä oli miljoona kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta samalla tasolla kuin viimeiset kymmenen vuotta. Tuotannon arvo, 93 miljoonaa euroa, oli noin yhdeksän miljoonaa euroa pienempi kuin edellisenä vuotena. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottamasta vesiviljelytilastosta.

Kasvatetusta ruokakalasta oli kirjolohta 95 prosenttia (14,4 miljoonaa kiloa), siikaa neljä prosenttia ja loput nieriää, taimenta ja sampea. Mätiä tuotettiin 0,4 miljoonaa kiloa, runsaan seitsemän miljoonan euron arvosta.

Ruokakalaa merialueen laitoksista

Ruokakalasta lähes 80 prosenttia kasvatettiin merialueella verkkoaltaissa. Ahvenanmaan osuus merialueen tuotannosta oli puolet, vajaat kuusi miljoonaa kiloa. Manner-Suomen rannikolla tuotanto keskittyi Saaristomerelle ja Selkämeren eteläosaan. Sisävesillä ruokakalaa kasvatettiin maa- tai keinoaltaissa sekä kiertovesilaitoksissa runsaat kolme miljoonaa kiloa. 

Kalanpoikasia sisävesiltä istutuksiin ja ruokakalatuotantoon 

Pääasiassa sisävesillä tapahtuva kalanpoikasten kasvatus on keskeinen osa vesiviljelyä. Poikasia kasvatetaan sekä ruokakalatuotantoa varten että istutettavaksi luonnonvesiin vahvistamaan kalakantoja ja tukemaan kalastusta. Vuonna 2023 kalankasvattajat tuottivat luonnonravintolammikoissa ja muissa poikastuotantolaitoksissa noin 43 miljoonaa kalanpoikasta. Niistä toimitettiin vesistöihin istutettavaksi lähes 26 miljoonaa poikasta, joista 18 miljoonaa oli siianpoikasia, neljä miljoonaa kuhanpoikasia ja kaksi miljoonaa lohen- ja taimenenpoikasta kumpaakin. Näiden lajien lisäksi kasvatettiin nieriän, harjuksen ja kirjolohen poikasia istutuksia varten.

Ruokakalatuotantoa varten kasvatetuista yhteensä 17 miljoonasta kalanpoikasesta oli kirjolohenpoikasia 15,4 miljoonaa ja siianpoikasia 1,4 miljoonaa. Kirjolohen poikasten määrä putosi edellisestä vuodesta kaksi miljoonaa ja siian poikasten lähes miljoona yksilöä. 

"Poikastuotannon määrä on 2000-luvulla vähentynyt lähes puoleen. Siihen on vaikuttanut muun muassa kalanistutusten väheneminen ja istutuskäytäntöjen muuttuminen, poikaskasvattajien väheneminen sekä joidenkin lajien, esimerkiksi kuhan, luonnonkalakantojen vahvistuminen. Myös kalataudeilla kuten vesihomeella sekä hylkeiden ja merimetsojen häirinnällä on saattanut olla vaikusta ruokakalan tuotantoon", pohtii yliaktuaari Pirkko Söderkultalahti.

Kalanpoikasten kasvatus luonnonravintolammikoissa on vähentynyt

Viime vuonna oli toiminnassa 217 kalaa kasvattavaa yritystä, jotka harjoittivat kalankasvatusta 352 laitoksessa. Ne jaettiin tuotantosuunnan mukaan ruokakalayrityksiin, poikaskasvattamoihin sekä luonnonravintolammikkoviljelmiin. Sekä ruokakalayritysten että luonnonravintolammikkoviljelijöiden määrä on vähentynyt kolmanneksella viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2023 ruokakalayrityksiä oli 67 ja luonnonravintolammikkoviljelijöitä 126. Poikasia kasvattavien yritysten määrä on pysynyt noin 60 yrityksessä, viime vuonna niitä oli 64. Sama yritys saattoi kasvattaa sekä ruokakalaa että poikasia.

Vesiviljelytilasto julkaistaan vuosittain ja se perustuu kalanviljelylaitoksille alkuvuodesta lähetettyyn kyselyyn. Lähes kaikki laitokset vastaavat kyselyyn.