Siirry pääsisältöön

Politiikkasuositus: Palkokasvit vahvemmin osaksi arkea ja ruokakulttuuria

Uutinen 20.8.2025

Uusi Leg4Life-politiikkasuositus pyrkii lisäämään palkokasvien käyttöä väestön terveyden ja ruokavalion kestävyyden edistämiseksi. Suosituksilla pyritään vauhdittamaan elintarviketuotannon innovaatioita, parantamaan ravitsemusta ja vahvistamaan kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä sekä valkuaisomavaraisuutta.

Kuva: Erkki Oksanen

Luonnonvarakeskus (Luke) on ollut mukana Helsingin yliopiston johtamassa, kuusivuotisessa Leg4Life-tutkimushankessa, jossa on tutkittu muun muassa palkokasvien elintarviketuotantoa, käyttöä kotitalouksissa ja ammattikeittiöissä sekä ravitsemus- ja terveysvaikutuksia.

Palkokasvien laajempi hyödyntäminen parantaa ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua, ehkäisee elintapasairauksia ja tuo ympäristöhyötyjä. 

Keskeisimmät politiikkasuosituksessa ehdotetut toimet:

  • Palkokasveja tulisi syödä ravitsemussuosituksen mukaisesti, yksi desilitra päivässä
  • Palkokasvien koko arvoketjua tulee kehittää monipuolisesti aina viljelystä palkokasviruokiin kuluttajan lautasella
  • Ammattikeittiöt tarvitsevat tukea reseptiikan kehittämiseen ja henkilökunnan kouluttamiseen palkokasvien käytössä
  • Tarvitaan investointeja kotimaiseen elintarviketeollisuuteen palkokasviraaka-aineiden jalostamiseksi
  • Tuotekehityksessä tulee suosia vähäsuolaisia valmistusaineita ja välttää tyydyttyneen rasvan lisäämistä
  • Palkokasvielintarvikkeita tulee kehittää ja tarjota monipuolisesti erilaisille kuluttajille ja eri käyttötarkoituksiin

Kuluttajakyselymme perusteella 46 prosenttia vastaajista arvioi, että reseptien ja käyttöideoiden parempi saatavuus lisäisi palkokasvien käyttöä. Lisäksi havaitsimme, että ravintola-asiakkaiden valintamotiivien syvempi ymmärrys ja sosiaalisten normien hyödyntäminen – esimerkiksi tieto muiden asiakkaiden kasvisruoan suosittelusta – lisäsi kasviruoan kulutusta lounasbuffetissa, kertoo Luken erikoistutkija Marjatta Vahvaselkä.

Politiikkasuositus kannustaa päättäjiä, kauppaa, ruokapalveluja ja järjestöjä edistämään palkokasvien, kuten herneiden, papujen ja linssien, päätymistä useammin suomalaisten lautasille.