Politiikkasuositus: Palkokasvit vahvemmin osaksi arkea ja ruokakulttuuria
Uusi Leg4Life-politiikkasuositus pyrkii lisäämään palkokasvien käyttöä väestön terveyden ja ruokavalion kestävyyden edistämiseksi. Suosituksilla pyritään vauhdittamaan elintarviketuotannon innovaatioita, parantamaan ravitsemusta ja vahvistamaan kotimaisen ruoantuotannon kestävyyttä sekä valkuaisomavaraisuutta.
Luonnonvarakeskus (Luke) on ollut mukana Helsingin yliopiston johtamassa, kuusivuotisessa Leg4Life-tutkimushankessa, jossa on tutkittu muun muassa palkokasvien elintarviketuotantoa, käyttöä kotitalouksissa ja ammattikeittiöissä sekä ravitsemus- ja terveysvaikutuksia.
Palkokasvien laajempi hyödyntäminen parantaa ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua, ehkäisee elintapasairauksia ja tuo ympäristöhyötyjä.
Keskeisimmät politiikkasuosituksessa ehdotetut toimet:
- Palkokasveja tulisi syödä ravitsemussuosituksen mukaisesti, yksi desilitra päivässä
- Palkokasvien koko arvoketjua tulee kehittää monipuolisesti aina viljelystä palkokasviruokiin kuluttajan lautasella
- Ammattikeittiöt tarvitsevat tukea reseptiikan kehittämiseen ja henkilökunnan kouluttamiseen palkokasvien käytössä
- Tarvitaan investointeja kotimaiseen elintarviketeollisuuteen palkokasviraaka-aineiden jalostamiseksi
- Tuotekehityksessä tulee suosia vähäsuolaisia valmistusaineita ja välttää tyydyttyneen rasvan lisäämistä
- Palkokasvielintarvikkeita tulee kehittää ja tarjota monipuolisesti erilaisille kuluttajille ja eri käyttötarkoituksiin
– Kuluttajakyselymme perusteella 46 prosenttia vastaajista arvioi, että reseptien ja käyttöideoiden parempi saatavuus lisäisi palkokasvien käyttöä. Lisäksi havaitsimme, että ravintola-asiakkaiden valintamotiivien syvempi ymmärrys ja sosiaalisten normien hyödyntäminen – esimerkiksi tieto muiden asiakkaiden kasvisruoan suosittelusta – lisäsi kasviruoan kulutusta lounasbuffetissa, kertoo Luken erikoistutkija Marjatta Vahvaselkä.
Politiikkasuositus kannustaa päättäjiä, kauppaa, ruokapalveluja ja järjestöjä edistämään palkokasvien, kuten herneiden, papujen ja linssien, päätymistä useammin suomalaisten lautasille.