Siirry pääsisältöön

Nuorten spontaani elämäntyyli huomioitava hävikkiratkaisuja kehitettäessä

Uutinen 16.9.2022

Nuorille on räätälöitävä sopivia ratkaisuja ruokahävikin ehkäisemiseksi. Esimerkiksi pienet pakkauskoot sekä tiedon lisääminen ruoan syömäkelpoisuudesta ja tähteiden hyödyntämisestä todettiin hyviksi keinoiksi vähentää hävikkiä nuoren kotitalouksissa. 

Let´s not waste food -hankkeessa nousi esille, että nuorten elämässä sosiaalinen verkostoituminen on tärkeää ja elämässä on enemmän yllättäviä ja spontaaneja tilanteita. ”Nuorten suunnitelmiin voi tulla helposti muutoksia. Ruokalistojen ja ostosten tekeminen moneksi päiväksi voikin aiheuttaa hävikkiä, toisin kun esimerkiksi lapsiperheissä”, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Inkeri Riipi

Suomessa, Liettuassa ja Tanskassa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin keinoja ruokahävikin vähentämiseksi nuorten kotitalouksissa. Hyviksi keinoiksi nähtiin hävikkimäärien mittaaminen kotitalouksissa, jolloin ruokahävikin määrä tulee näkyväksi. Muita keinoja hävikin vähentämiseksi ovat pakkauskokojen laajempi valikoima kaupoissa, esimerkiksi enemmän pieniä pakkauskokoja sinkkutalouksille. Nuoret näkivät myös tarpeelliseksi koulutuksen ruoan syömäkelpoisuudesta ja tähteiden hyödyntämisestä. Myös ruoan jakaminen esimerkiksi erilaisissa verkostoissa ja ruoanjakotiloissa, tähteiden mukaan ottaminen ravintoloista sekä aterioiden suunnittelu nousivat keinoiksi vähentää ruokahävikkiä. 

”Kuitenkin, kuten muidenkin kotitalouksien kohdalla, myös nuorten aikuisten kohdalla on erilaisia kotitalouksia ja elämäntyylejä, jotka tulee ottaa huomioon kehitettäessä hävikkiratkaisuja”, Riipi täsmentää.  

Let´s not waste food -hankkeessa on kartoitettu tekijöitä, jotka aiheuttavat ruokahävikkiä nuorten kuluttajien kotitalouksissa sekä etsitty keinoja hävikin vähentämiseksi heidän kotitalouksissaan. Tutkimuksessa käytiin läpi laajasti tieteellistä kirjallisuutta sekä toteutettiin kolme ryhmähaastattelua kussakin maassa. Mukana oli 18–26-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka asuvat jo omissa kotitalouksissaan. Hankkeesta on tekeillä myös myöhemmin julkaistava tieteellinen artikkeli. 

Kuva: Katja Tähjä