Siirry pääsisältöön

Kalajalosteiden tuotanto 2019

Julkaistu 16.11.2020
  • Suomalaiset yritykset jalostivat 76 miljoonaa kiloa kalaa vuonna 2019. Määrä oli kolme miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2017, jolloin kalajalosteiden tuotantoa tilastoitiin edellisen kerran.
  • Jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 45 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 31 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua. Kotimaisen kalan määrä pieneni kuusi miljoonaa kiloa ja ulkomaita tuodun kalan määrä kasvoi kaksi miljoonaa kiloa vuoteen 2017 verrattuna.
  • Muutos johtui lähinnä tilastointitavan muutoksesta. Suomalaisten yritysten Ruotsissa kasvattama kirjolohi laskettiin aikaisemmasta poiketen tuontikalaksi.
  • Kokonaisen silakan ja kilohailin pakastus vientiin kasvoi kolme miljoonaa kiloa 20 miljoonasta kilosta 23 miljoonaan kiloon.
  • Norjalaisen tuontilohen jalostusmäärä pieneni hieman yli kaksi miljoonaa kiloa reiluun 22 miljoonaan kiloon.
  • Muiksi pakasteiksi ja tuorevalmisteiksi jalostettiin kotimaista kalaa yli 15 miljoonaa kiloa ja ulkomailta tuotua kalaa lähes 22 miljoonaa kiloa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 14 miljoonaa kiloa kalaa, josta 40 prosenttia oli kotimaista.
  • Silakan ohella jalostusteollisuudessa käytettiin eniten lohta, kirjolohta ja siikaa. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta oli 95 prosenttia.
  • Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 124, joista yli puoli miljoona kiloa jalostaneita oli 19. Ne jalostivat 94 prosenttia koko jalostetun kalan määrästä.

Allow functional cookies to show the embedded graph.