Siirry pääsisältöön

Kalajalosteiden tuotanto -tilaston laatuseloste

8.1.2016

Tilaston tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut RKTL.

Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014) sekä tilastolakiin (280/2004). Myös kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelma (EY 199/2008) edellyttää tiedonkeruuta kalanjalostuksesta.

Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen ja kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelman varoista.

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Kalajalosteiden tuotanto -tilasto on joka toinen vuosi tehtävä yhteenveto kalanjalostuksesta Suomessa. Tilastossa esitetään kalanjalosteissa käytetyt kalaraaka-aineen määrät sekä kalaa jalostaneiden yritysten määrät tuotemuodoittain ja raaka-ainemuodoittain sekä kotimaisesta kalasta että tuontikalasta.

Tietoja käytetään mm. kalatalouden ja toimialan kehittämisessä ja päätöksenteossa, alaa koskevien toimenpiteiden seurannassa sekä taloudellisissa seurannoissa ja tutkimuksessa. Tilasto sisältyy EU:n kalataloutta koskevan tiedonkeruuohjelman velvoitteisiin sekä FAO:n tilasto-ohjelmaan.

1.2. Käsitteet ja luokitukset

Kalanjalosteiksi luetaan tuotteet, jotka on saatu käsittelemällä kalaa kemiallisesti tai fysikaalisesti, esimerkiksi suolaamalla, kuivaamalla, marinoimalla, kuumentamalla, savustamalla tai muulla niihin verrattavalla tavalla (esim. Maa- ja metsätalousministeriön asetus 16/EEO/2000 Kalahygienia).

Kalajalosteiden tuotanto -tilasto sisältää näiden lisäksi myös raakavalmisteet, jotka on tehty käsittelemällä kalaa mekaanisesti esimerkiksi viipaloimalla tai fileoimalla. Tilasto sisältää myös elintarvikekalan pakastamisen. Pelkästään perkaamista ei pidetä kalan jalostamisena. Myöskään pelkkää kalan pakkaamista ei ole laskettu jalostamiseksi.

Jalostukseen käytetty kalamäärä esitetään siinä raaka-ainemuodossa, missä yritys on sen hankkinut ja tuotteet siinä lopputuotemuodossa, missä yritys on ne toimittanut joko jakelukanaville tai edelleen jalostettavaksi.

1.3. Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Tilaston perusjoukko muodostetaan Tilastokeskuksen yritysrekisteristä poimituista kalatalousalan yrityksistä. Perusjoukkoon otetaan kaikki päätoimiset kalanjalostus- ja kalatukkuyritykset sekä sellaiset muiden toimialojen yritykset, joiden voidaan olettaa taustatietojen perusteella myös jalostaneen kalaa.

1.4. Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Saatua palautetta seurataan ja se otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä. Tilastoa pyritään kehittämään myös niin, että se huomioi toimialan rakenteen muutoksia. Huolehditaan, että tilastojen sisältö ja tietojen käytettävyys täyttävät kansainvälisten tilastojen tarpeet.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

2.1. Tutkimusmenetelmä

Aineisto kerätään periaatteessa kokonaistutkimuksena. Yrityksiin otetaan aluksi yhteyttä kirjeitse, jolloin lähetetään kyselylomake ja tiedot sähköistä vastaamista varten. Määräajan kuluttua lähetetään yksi uusintakysely. Kaikki vastaamattomat pyritään lopuksi haastattelemaan puhelimitse. Jalostusta koskevat tiedot kysytään erikseen kotimaisesta ja tuontikalasta lajeittain ja lopputuotteittain.

Vastauskadon huomioimiseksi perusjoukko ositetaan jälkikäteen. Ositusperusteina käytetään yritysrekisteristä saatuja tietoja yrityksen päätoimialasta ja liikevaihdon suuruusluokasta.

2.2. Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Vientiin pakastetun silakan ja kilohailin määränä käytetään Tullin tietoa ulkomaille viedyn silakan ja kilohailin määrästä. Vastauskadosta johtuen arvioihin sisältyy satunnaisvirhettä. Mittausvirhettä tilastoon voi aiheuttaa se, että useiden yritysten ilmoittamat jalostusmäärät ovat arvioita eivätkä kirjanpitoon perustuvia.

Kalaerä, jota on jalostettu kahdessa vaiheessa eri yrityksissä, esiintyy raaka-ainemäärissä kahdesti. Esimerkiksi kalaerä, joka ensimmäisessä yrityksessä fileoidaan ja toisessa savustetaan, esiintyy raaka-aineena kummankin yrityksen jalostusmäärissä. Sen sijaan vastauksista pyritään karsimaan yritysten toisilla yrityksillä teettämän ns. rahtityön aiheuttamat päällekkäisyydet.

Suomalaisten kalanviljelijöiden Ruotsissa kasvattama kirjolohi kirjautuu kotimaiseksi raaka-aineeksi.

Satunnaisvirheestä johtuen tulosten luottamusvälit ovat melko suuria. Esitettyjen tulosten luotettavuutta voidaan arvioida vertaamalla tuloksia kalan tuotanto- ja ulkomaankauppatilastoihin. Arvio jalostukseen käytetystä kirjolohimäärästä oli noin 80 % Suomessa vuonna 2021 viljellyn ja Suomeen tuodun kirjolohen määrästä. Jäljelle jäävät osuudet myydään joko jalostamattomana tai käsitellään kalan vähittäiskaupan yhteydessä.  Jalostetun lohen yhteenlaskettu raaka-ainemäärä on suurempi kuin Suomeen tuodun lohen määrä. Tuontimäärää isompi jalostusmäärä johtuu osin siitä, että moni yritys jatkojalostaa muissa yrityksissä tehtyjä jalosteita kuten esimerkiksi lohen tapauksessa lohifileitä. Näissä tapauksissa sama kalaerä voi kertautua jalostusmäärässä, kun yritysten raaka-ainemäärät lasketaan yhteen.

2.3. Virheiden oikaisumenettelyt

Tilastossa havaitut virheet korjataan mahdollisimman nopeasti Suomen virallisen tilaston neuvottelukunnan suositusten mukaisesti. Virheet korjataan tilastotietokantoihin ja korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivulla.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Kalajalosteiden tuotanto -tilasto julkaistaan joka toinen vuosi (parittomat vuodet) tilastointivuotta seuraavan vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Tilaston julkistamisajankohdasta tiedotetaan tilastojen julkistamiskalenterissa osoitteessa: stat.luke.fi/julkistamiskalenteri.

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Kalajalosteiden tuotanto -tilasto on tehty vuodesta 1993 lähtien joka toinen vuosi. Kysytyt tuoteryhmät ovat pysyneet pääpiirteissään samoina, kuitenkin kysymysten tarkkuutta on pyritty tilastointikerroittain parantamaan.

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkaistaan Luonnonvarakeskuksen Tilastopalvelussa osoitteessa stat.luke.fi.

Kalajalosteiden tuotannon tietoja vuodesta 1993 alkaen julkaistaan tietokantana.

Tilastoa koskeviin tietopyyntöihin vastaa Luken tilastotietopalvelu: tietopalvelu@luke.fi.

Tilaston kuvaus on saatavissa tilaston kotisivulta.