Siirry pääsisältöön

Kalajalosteiden tuotanto -tilaston kuvaus

21.7.2015

Tuottaja: Luonnonvarakeskus 
Tilaston kotisivu: Kalajalosteiden tuotanto
Aihealue: Maa-, metsä- ja kalatalous 
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT): Kyllä 
Tilasto kuuluu Euroopan tilastojärjestelmään (ESS): Kyllä

Kuvaus

Kalajalosteiden tuotanto -tilasto sisältää tietoa kalajalosteisiin käytetyistä kalamääristä sekä jalostusyritysten lukumääristä.

Tietosisältö

Tilastossa esitetään kalanjalosteissa käytetyt kalaraaka-aineen määrät sekä kalaa jalostaneiden yritysten määrät tuotemuodoittain ja raaka-ainemuodoittain sekä kotimaisesta kalasta että tuontikalasta.

Käytetyt luokitukset

Kalanjalosteiksi luetaan tuotteet, jotka on saatu käsittelemällä kalaa kemiallisesti tai fysikaalisesti, esimerkiksi suolaamalla, kuivaamalla, marinoimalla, kuumentamalla, savustamalla tai muulla niihin verrattavalla tavalla. Kalajalosteiden tuotanto -tilasto sisältää näiden lisäksi myös raakavalmisteet, jotka on tehty käsittelemällä kalaa mekaanisesti esimerkiksi viipaloimalla tai fileoimalla. Tilasto sisältää myös elintarvikekalan pakastamisen. Pelkästään perkaamista ei pidetä kalan jalostamisena. Myöskään pelkkää kalan pakkaamista ei ole laskettu jalostamiseksi.

Tiedonkeruumenetelmät ja tietolähde

Tilaston perusjoukko muodostetaan Tilastokeskuksen yritysrekisteristä poimituista kalatalousalan yrityksistä. Perusjoukkoon otetaan kaikki päätoimiset kalanjalostus- ja kalatukkuyritykset sekä sellaiset muiden toimialojen yritykset, joiden voidaan olettaa taustatietojen perusteella myös jalostaneen kalaa.

Aineisto kerätään periaatteessa kokonaistutkimuksena.

Päivitystiheys

Tilasto ilmestyy joka toinen vuosi.

Valmistumis- tai julkistamisaikataulu

Kalajalosteiden tuotanto –tilasto julkaistaan tilastointivuotta seuraavan vuoden lokakuun loppuun mennessä. Tilastosta ei julkaista ennakkotietoja.

Aikasarja

Tietoja on saatavilla tietokannasta vuodesta 1993 lähtien.