Kalajalosteiden tuotanto -tilaston kuvaus
Tällä sivulla
Tuottaja: Luonnonvarakeskus
Tilaston kotisivu: Kalajalosteiden tuotanto
Aihealue: Maa-, metsä- ja kalatalous
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT): Kyllä
Tilasto kuuluu Euroopan tilastojärjestelmään (ESS): Kyllä
Kuvaus
Kalajalosteiden tuotanto -tilasto sisältää tietoa kalajalosteisiin käytetyistä kalamääristä sekä jalostusyritysten lukumääristä.
Tietosisältö
Tilastossa esitetään kalanjalosteissa käytetyt kalaraaka-aineen määrät sekä kalaa jalostaneiden yritysten määrät tuotemuodoittain ja raaka-ainemuodoittain sekä kotimaisesta kalasta että tuontikalasta.
Käytetyt luokitukset
Kalanjalosteiksi luetaan tuotteet, jotka on saatu käsittelemällä kalaa kemiallisesti tai fysikaalisesti, esimerkiksi suolaamalla, kuivaamalla, marinoimalla, kuumentamalla, savustamalla tai muulla niihin verrattavalla tavalla. Kalajalosteiden tuotanto -tilasto sisältää näiden lisäksi myös raakavalmisteet, jotka on tehty käsittelemällä kalaa mekaanisesti esimerkiksi viipaloimalla tai fileoimalla. Tilasto sisältää myös elintarvikekalan pakastamisen. Pelkästään perkaamista ei pidetä kalan jalostamisena. Myöskään pelkkää kalan pakkaamista ei ole laskettu jalostamiseksi.
Tiedonkeruumenetelmät ja tietolähde
Tilaston perusjoukko muodostetaan Tilastokeskuksen yritysrekisteristä poimituista kalatalousalan yrityksistä. Perusjoukkoon otetaan kaikki päätoimiset kalanjalostus- ja kalatukkuyritykset sekä sellaiset muiden toimialojen yritykset, joiden voidaan olettaa taustatietojen perusteella myös jalostaneen kalaa.
Aineisto kerätään periaatteessa kokonaistutkimuksena.
Päivitystiheys
Tilasto ilmestyy joka toinen vuosi.
Valmistumis- tai julkistamisaikataulu
Kalajalosteiden tuotanto –tilasto julkaistaan tilastointivuotta seuraavan vuoden lokakuun loppuun mennessä. Tilastosta ei julkaista ennakkotietoja.
Aikasarja
Tietoja on saatavilla tietokannasta vuodesta 1993 lähtien.