Hanke kokoaa yhteen Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin eri osa-alueet, kuten alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, ravitsemuspalvelut ja kuluttajat. Yhteistyön pohjalta luodaan alueellinen verkosto, joka edistää ruokaketjun yritysten ilmastopäästöjen ja negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämistä sekä vastuullisuustyötä. Verkosto seuraa Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan toimeenpanoa ja fasilitoi alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategian rakentamista. Olemassa olevien hyvien käytäntöjen pohjalta tuodaan tietoa piloteille, joiden avulla etsitään myös uusia ratkaisuja tai toimintamalleja vähähiilisyystyön edistämiseksi. Verkosto edistää tiedonkulkua ruokajärjestelmän sisällä eri toimijoiden ja toimialojen välillä.
Ruokaprovinssi-hankkeen keskeiset tavoitteet:
- hanke vahvistaa ja todentaa ruokajärjestelmän vastuullisuustyötä Etelä-Pohjanmaalla
- vähennetään alan ilmastopäästöjä ja negatiivisia ympäristövaikutuksia tarjoamalla ja kehittämällä yritysten käyttöön erilaisia työkaluja ja pilotoimalla niitä
- edistetään alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumista ja riskien ehkäisemistä
Hanketta koordinoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja toteuttajakumppaneina ovat Luonnonvarakeskus (Luke), Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa toimiva Innovaatiotutkimuksen ryhmä (ISG), Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Lisäksi hankkeessa hyödynnetään Vaasan yliopiston osaamista liittyen kuluttajatutkimukseen sekä strategiseen johtamiseen. Hanke toteutetaan aikavälillä 1.9.2023 - 31.8.2025.
Luken keskeinen tehtävä hankkeessa on kehittää ratkaisuja raaka-aineiden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen kestävään ja kannattavaan hyödyntämiseen uusissa tuotteissa. Kehitystyötä toteutetaan avoimessa yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan alueen yritysten kanssa. Vaikuttavuuden maksimoimiseksi hankkeessa kootaan laaja yritysverkosto, johon alueen yritykset voivat halutessaan liittyä mukaan.