Hankkeen päätavoitteena on lanseerata 5–7 tutkitusti parasta suomalaista aromihumalalajiketta markkinoille. Varmennettu taimituotanto mahdollistaa uuden suomalaisen lajikeaidon raaka-aineen hyödyntämisen panimoteollisuudessa.
Hankkeessa edistetään suomalaisen humalan kaupallista ja laajamittaista hyödyntämistä kartoittamalla siihen liittyvät haasteet ja suunnittelemalla keinoja vastata niihin yhteistyössä panimoiden, taimistojen ja viljelijöiden kanssa. Suomen olosuhteisiin sopeutuneiden humalien viljely ja hyödyntäminen edistää kasvigeenivarojen käyttöä parhaalla mahdollisella tavalla.
Suomalainen laadukas humala luo liiketoimintaa biotalouden pienkauppasektorille ja suuremmille yrityksille. Suomessa menestyvien ja oluentuotantoon tai muuhun erikoiskäyttöön parhaiten soveltuvien humalakantojen viljelyn avulla voidaan laajentaa erikoiskasvien viljelyvalikoimaa ja siten edistää maaseudun elinvoimaisuutta.
Osatavoitteet
• Viljelykokeissa olevien humalien monialainen evaluointi
• Parhaiden humalalajikkeiden valinta ja nimeäminen
• Humalan kasvintuhoojien (kasvitaudit ja tuholaiset) integroidun kasvinsuojelun lähtökohdat ja kehittäminen Suomen olosuhteissa
• Humalan tuotantoketjun käytännön haasteiden ja mahdollisuuksien kartoitus yhteistyössä tuotantoketjun yritysten kanssa
• Yhteistyö, verkostoituminen ja tuloksista tiedottaminen
Hankkeen loppuseminaari
Hankkeen loppuseminaari "Humalistot humisemaan – humalan viljelykokeiden parhaimmat lajikkeiksi" pidettiin webinaarina Teamsilla torstaina 28.11.2024 klo 14-16. Tilaisuudessa julkistettiin uusia suomalaisia humalalajikkeita. Webinaarin ohjelma oli: