Siirry pääsisältöön

Nurmesta elintarvikekelpoista proteiinia

NurmiProteiini

Nurmiproteiini-hankkeessa tutkitaan proteiinin tuottamista nurmiraaka-aineesta. Tavoitteena on pystyä hyödyntämään nurmivalkuaista yksimahaisten kotieläinten ja keskipitkällä tähtäimellä myös suoraan ihmisten ravitsemuksessa. Suomen maatalous ja elintarvikeomavaraisuus on pitkälti nojannut nautakarjatuotantoon, mutta nautojen määrän vähentyessä nurmien hyödyntämistä on ajateltava uudella tavalla. Hanke pyrkii säilyttämään korkean kansallisen omavaraisuuden, ylläpitämään ja kehittämään nurmen viljelyä sekä tuomaan maatiloilla ja maatalous- ja elintarvikealan yrityksille aivan uudenlaista liiketoimintaa.

Nurmi on pohjoisissa viljelyolosuhteissa satovarma kasvi, josta saadaan korkeimmat energia- ja proteiinisaannot hehtaaria kohti ja jonka sisältämä proteiini on ravitsemuksellisetsi hyvälaatuista. Lisäksi sen viljely sitoo maahan hiiltä, parantaa maan mururakennetta sekä veden ja ravinteiden pidätyskykyä. Nurmiviljely siis sekä hillitsee ilmastonmuutosta että auttaa maataloutta sopeutumaan siihen.

Nurmiproteiini-hankkeen ensisijaisena tavoitteena on osoittaa, että nurmesta pystytään erottamaan teknisesti ja taloudellisesti kannattavasti laadultaan ja määrältään rehu- ja elintarvikekäyttöön soveltuvia valkuaisfraktioita. Tutkimustyö keskittyy sopivan raaka-aineen valintaan, toimivan prosessointiketjun kehittämiseen ja pilotointiin sekä tuotetun nurmiproteiinin ominaisuuksien testaamiseen. Samalla selvitetään, mitä antinutrientteja raaka-aineesta tulisi tunnistaa. Hankkeen toteuttavat Luke, VTT, Valio ja Atria.

Hanke tuottaa uutta tutkimustietoa pohjoisten nurmilajien soveltuvuudesta valkuaistäydennysrehujen ja elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Onnistuessaan hanke parantaa Suomen valkuaisomavaraisuutta ja lisää ruokajärjestelmän kokonaiskestävyyttä. Se myös tarjoaa suomalaisille maatalousyrittäjille uusia liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia osaamisen, laitteiden, prosessipanosten ja elintarvikkeiden muodossa.