Hoppa till huvudinnehållet

Gräsprotein för livsmedel och foderingredienser

NurmiProteiini

Nurmiproteiini-projektet fokuserar på att producera protein från gräs. Målet är att kunna använda gräsprotein i enmagade djurs dieter och i slutändan även direkt för mänsklig konsumtion. I Finland bygger både jordbruk och självförsörjning på livsmedel på produktion av idisslare, men eftersom antalet nötkreatur minskar måste vi hitta nya sätt att utnyttja gräset. Projektet syftar till att upprätthålla hög nationell livsmedelssjälvförsörjning, fortsätta gräsodlingen och skapa nya affärsmöjligheter för gårdar och företag inom livsmedels- och jordbrukssektorerna.

Gräs växer bra och ger den högsta energi- och proteinavkastningen per hektar i de nordliga odlingsförhållandena och är rikt på protein av hög näringskvalitet. Dessutom binder gräsodling kol till marken, förbättrar partikelstrukturen samt markens förmåga att hålla vatten och näringsämnen. Gräsodling både mildrar klimatförändringen och ökar jordbrukets motståndskraft.

Det primära syftet med projektet är att demonstrera möjligheten att tekniskt och ekonomiskt producera gräsprotein, som är lämpligt för proteinfoder och för direkt mänsklig användning. Forskningen fokuserar på val av lämpliga råvaror, skala upp produktionsprocessen från laboratorie- till pilotskala och testa egenskaperna hos det producerade gräsproteinet. Även antinäringsämnen, som måste följas i råvaran, identifieras. Forskningen inom projektet kommer att utföras i samarbete mellan Luke, VTT, Valio och Atria.

Projektet ger nya forskningsresultat om nordliga gräsarters lämplighet för foder och livsmedelsingredienser. I bästa fall kommer projektet att förbättra proteinsjälvförsörjningen och den övergripande hållbarheten i livsmedelsproduktionen, ge jordbruksföretag och jordbruk nya affärsmöjligheter och nya exportmöjligheter i form av expertis, utrustning, processinsats och livsmedelsprodukter.