Hyvälaatuisten ja kohtuuhintaisten valkuaistäydennysrehujen saanti on kriittistä luomusikojen ja siipikarjan ruokinnassa. Luomutuotannossa erityisesti tasapainoisen aminohappojen saannin turvaaminen on haastavaa. Tässä hankkeessa kehitetään kaksi uudentyyppistä rehuainetta, joiden aminohappoprofiili ja sulavuus ovat hyviä. Ne voidaan tuottaa tilalla itse viljellyistä nurmista ja palkoviljoista, jolloin luomuviljelijät pystyvät hyödyntämään aiempaa paremmin oman tilan resursseja.
Ensimmäinen uusrehu on nurmivalkuaispasta (nurmiproteiinikonsentraatti). Se valmistetaan apilapitoisesta nurmesta, josta erotetaan mekaanisesti liukoista valkuaista sisältävä mehu ja kuitupitoinen kiintojae. Mehun annetaan sedimentoitua, jolloin valkuainen saostuu pohjalle joko luontaisen maitohappokäymisen tai lisätyn muurahaishapon avulla. Näin muodostuu nurmivalkuaispasta, jonka valkuaispitoisuus on korkea mutta veden ja kivennäisaineiden määrät vähentyneet, mikä parantaa selvästi sen käytettävyyttä rehuna alkuperäiseen mehuun verrattuna.
Toinen innovatiivinen lähestymistapa liittyy siementen murskesäilöntään. Kosteiden siementen murskaaminen ja säilöntä ilmatiiviisti käymiseen perustuen on yleisesti käytössä nautakarjan ruokinnassa. Se lisää joustoa puintiolosuhteisiin sekä säätää energiaa ja kustannuksia, kun siemeniä ei tarvitse kuivata. Yksimahaisten ruokinnassa menetelmä voi tuoda lisäetuja, koska fermentaatio säilönnän aikana voi hajottaa rehun haitallisia aineita ja parantaa ravintoaineiden sulavuutta. Tämän hankkeen uutuus on nurmiheran eli nurmipastan tuotannossa muodostuvan liemen käyttö härkäpapujen murskesäilönnässä parantamassa säilöntäolosuhteita (kosteus, orgaaniset hapot).
Hankkeen tavoitteena on demonstroida kahden uudentyyppisen runsaasti valkuaista sisältävän luonnonmukaisesti tuotetun rehun tuotanto, joilla on potentiaalia parantaa sikojen ja siipikarjan välttämättömien aminohappojen saantia. Molemmat rehut voidaan tuottaa maatilaolosuhteisiin soveltuvin teknologisin menetelmin. Ne mahdollistavat nurmipalkokasvien ja palkoviljojen hyödyntämisen uudella tasolla parantaen luomusika- ja siipikarjatuotannon edellytyksiä.
Luonnonmukaisesti tuotettujen kohtuuhintaisten paljon valkuaista sisältävien rehujen parempi saatavuus poistaisi merkittävän esteen luonnonmukaisen sika- ja siipikarjasektorin laajentumiselta Suomessa. Omavaraisuus tilatasolla ja koko Suomen osalta vähentäisi riippuvuutta ulkomailta tuoduista soijapohjaisista rehuista. Hajautettu valkuaisrehujen tuotanto parantaisi ruokajärjestelmän resilienssiä, jota uhkaavat globaalit kriisit ja pienetäisi rehujen hintavaihteluihin liittyviä riskejä.