Hoppa till huvudinnehållet

Nya fodermedel för ekologiska grisar och fjäderfä

NovOrgFeeds

Tillgång till prisvärda proteintillskott av hög kvalitet är avgörande för ekologisk gris- och fjäderfäproduktion. Den största utmaningen för ekologisk gris- och fjäderfäproduktion är att säkerställa att fodret uppfyller näringsbehovet, särskilt när det gäller balanserad aminosyraförsörjning. I detta projekt kommer två nya gårdsproducerade proteintillskott med god aminosyraprofil och smältbarhet att utvecklas, vilket gör det möjligt för finska ekologiska jordbrukare att utnyttja resurserna i sin egen foderproduktion baserad på grovfoder och trindsäd.

Den första nya foderlösningen är gräsproteinkoncentrat/gräspasta. I denna metod skördas klöver, och med hjälp av en mekanisk skruvpress delas den upp i flytande och fasta fraktioner. Vätskan får sedimentera antingen genom naturlig mjölksyrajäsning eller genom tillsats av myrsyra för att producera gräspasta med förhöjt proteininnehåll och reducerat vatten- och mineralinnehåll, vilket avsevärt förbättrar användbarheten i djurfoder.

Den andra innovativa metoden går ut på att använda ensilerade pulsfrön. Att ensilera fuktiga spannmål är en väletablerad metod för att bevara foder till nötkreatur. Det ger flexibilitet i skörden och sparar kostnader och energi när fröna inte behöver torkas. Krympning och ensilering av frön kan ha ytterligare fördelar för enmagade djur eftersom fermentering under konservering har minskat antinutritionella faktorer i åkerbönor och markant förbättrat smältbarheten. Nyheten i det aktuella förslaget är att använda gräsvassle (även kallad brun juice), dvs. vätskan ovanpå den sedimenterade gräspasta, som tillsats för de ensilerade pulsfröna.

Målet är att demonstrera produktionen av två nya proteintillskott som är lämpliga för utfodring i ekologisk fjäderfä- och grisproduktion för att bättre uppfylla kraven på essentiella aminosyror. Båda metoderna bygger på råvaror som produceras på gården med bearbetningsmetoder som är genomförbara på gårdsnivå. På så sätt kan utfodring med baljväxtbaserade foder och baljväxter tas till en ny nivå för att främja ekologisk gris- och fjäderfäproduktion.

Tillgång till ekologiskt godkända kostnadseffektiva proteinfoder som produceras på gården skulle undanröja ett betydande hinder för expansionen av den finska ekologiska gris- och fjäderfäproduktionen. Självförsörjningen på gårdsnivå och nationellt skulle minska beroendet av importerat sojaprotein. Decentraliserad produktion av proteinfoder skulle öka livsmedelssystemets motståndskraft mot globala kriser och göra jordbrukarna mindre sårbara för volatila foderpriser.