Siirry pääsisältöön

Pohjoismainen panostus akvaattisiin ruokajärjestelmiin: Kasvihuonekaasupäästöt pohjoismaisessa elintarviketuotannossa

Klimatfisk

Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittamassa hankkeessa selvitetään kasvihuonekaasupäästöjä pohjoismaisessa akvaattisessa elintarviketuotannossa. Projektia koordinoi norjalainen Nofima, ja kumppaneina toimivat Luonnonvarakeskus (Luke) Suomesta, Lundin yliopisto Ruotsista, Århusin, Kööpenhaminan ja Etelä-Tanskan yliopistot Tanskasta, Färsaarten yliopisto sekä Islannin yliopisto. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja arvioida akvaattisen ruoan tuotannon keskeisimmät päästölähteet eri osissa arvoketjua sekä vertailla eroja maiden, lajien ja tuotantomenetelmien välillä. Samalla tarkastellaan ruokahävikin määrää ja sen vaikutusta tuotteiden ilmastovaikutuksiin. Tutkimus tukee vihreää siirtymää ja kestävää luonnonvarojen käyttöä Pohjoismaissa, ja sen tulokset palvelevat viranomaisia, elinkeinoelämää sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.