Siirry pääsisältöön

Green Care -toiminta luo hyvinvointia ja vahvistaa paikallista kestävää kehitystä

Uutinen 27.5.2021

Luonnon myönteiset vaikutukset ihmisten hyvinvoinnille tunnetaan jo melko hyvin. Green Care -toiminnassa ja palveluissa luontoa käytetään tietoisesti, ammatillisesti ja tavoitteellisesti ihmisen hyvinvoinnin tukemiseksi ja sosiaalisen osallisuuden lisäämiseksi. Angela Moriggin väitöskirjan mukaan Green Care -toiminta vahvistaa myös paikallista kestävää kehitystä.

Moriggi tutki väitöskirjassaan kolmea suomalaista Green Care -toimintaa harjoittavaa yritystä: hoivamaatilaa, biodynaamista maatilaa sekä luontomatkailuyritystä. Tutkimus toteutettiin laadullisia osallistavia menetelmiä käyttäen ja se sisälsi haastatteluja, erilaisia kartoitusmenetelmiä, visuaalisia menetelmiä (kuten voimaannuttavaa valokuvaa) sekä kyselyjä.

Green Care -toiminta hyödyttää palvelujen käyttäjien lisäksi myös ympäröiviä toimijoita ja verkostoja

Toimintatavat suuntautuvat luonnonvarojen suojelemiseen ja uudistamiseen, sekä tuovat ihmisiä luonnon äärelle oppimaan.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että Green Care -toiminnan harjoittamisen myötä yrittäjien paikkasuhde muuttuu ja he vaalivat toiminnassaan kestäviä ja paikkaperustaisia ratkaisuja. He etsivät ja toteuttavat sellaisia (liike)toimintamalleja, taloudellisia ratkaisuja ja kumppanuuksia, joiden keskiössä ovat ihmiset ja sosiaalisen arvon luominen vastakohtana liikevoiton kartuttamiselle. Green Care -toiminta ei siten hyödytä vain palvelun käyttäjiä, vaan myös ympäröiviä yhteisöjä, paikallisia verkostoja ja erilaisia instituutioita.

Green Care -toimintatavat rakentuvat yrityksissä ihmisten henkilökohtaisiin ja paikkaan perustuville resursseille sekä syvästi ekologisille arvoille, jotka ovat vastakkaisia luonnonvaroja ylikuluttaville taloudellisille malleille.

Green Care -toimintatapojen juuret ovat syvällä suomalaisessa kulttuurissa, sen uskomuksissa ja perinteissä, jotka auttavat luomaan uudelleen suhteita paikkoihin, tuomalla esiin niiden erityisyyksiä niin aineellisilla (säilyttämällä perinteistä arkkitehtuuria ja perinnemaisemia) kuin aineettomillakin (säilyttämällä suullista perinnetietoa) tavoilla.

Angela Moriggin väitöskirja tuo uutta tietoa Green Care -toiminnasta välittämisen etiikan, sosiaalisen yrittäjyyden ja paikkaperustaisten resurssien näkökulmasta ja on metodologisesti innovatiivinen ja monipuolinen.Angela teki väitöskirjaansa Luonnonvarakeskuksessa (Luke) vuosina 2016–2019 osana Marie Curie -projektia SUSPLACE, jonka tavoitteena oli tutkia paikkaperusteisia toimintatapoja kestävyysmurroksen edistämiseksi.Angela Moriggi väittelee 1.6.2021 kello 12 Wageningen yliopistossa.Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä täältä tai katsoa jälkeenpäin tästä linkistä. Väitöskirja on saatavilla väitöksen jälkeen täältä.