Siirry pääsisältöön

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uutinen 10.6.2022

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on luoda toimintamalleja, jotka vahvistavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä digitalisaation avulla. Verkosto yhdistää eri toimijoiden laajan tutkimus- ja liiketoimintaosaamisen. Ruokaketjun vastuullisuusdata avaa Suomelle merkittäviä kehitys- ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Tulevaisuuden ruokaketju luo parhaimmillaan uusia liiketoiminnallisia etuja, sillä esimerkiksi kuluttajat, asiakkaat ja sijoittajat edellyttävät dataan perustuvaa läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä alkutuotannosta kauppaan asti. Suomalaisten toimijoiden uusi kumppanuusverkosto tuo ruokaketjun vastuullisuusdatan kaikkien ulottuville. Mukana ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtechilta.

”HKScanin tavoitteena on hiilineutraali ruokaketju vuoteen 2040 mennessä ja olemme sitoutuneet kansainväliseen Science Based Targets (SBT) -aloitteeseen. Uuden kumppanuusverkoston myötä käynnistynyt yhteistyö on merkittävä harppaus vastuullisuustyössämme. Siirrymme hiilijalanjälkilaskennasta digitaaliseen kädenjäljen laskentaan, jossa voimme huomioida esimerkiksi alkutuotannon hiilensidonnan. Se avaa meille uusia mahdollisuuksia edistää kunniahimoista ilmastosuunnitelmaamme”, toteaa HKScanin alkutuotannon strategisista hankkeista vastaava johtaja Ulf Jahnsson.

Kuva Erkki Oksanen, Luke

Tulevaisuuden ruuantuotanto

”Suomella on mahdollisuus olla jopa ensimmäinen maa maailmassa, jolla on täysin läpinäkyvä, turvallinen ja vastuullinen ruokaketju. HKScanin koordinoiman From Footprints to Digital Handprints -yhteishankkeen tavoitteena on luoda kumppaneiden kanssa koko ruokaketjun kattava yhteiseen dataan perustuva toiminta-alusta. Sen päälle yritykset voivat kehittää omia palveluitaan ja liiketoimintamallejaan”, painottaa ohjelmajohtaja Esa Wrang Business Finlandista.

Kumppanuusverkostossa on kansainvälisesti arvostettua tieteellistä osaamista Ilmatieteen laitokselta ja Luonnonvarakeskukselta (Luke). Ilmatieteen laitoksen tutkimushankkeessa ratkotaan peltoviljelyn hiili- ja kasvihuonetaseiden määrittämiseen ja todentamiseen liittyviä haasteita. Luken laaja-alainen tutkimuskokonaisuus tuottaa koko ruokaketjua hyödyttävää dataa ympäristövaikutusten vähentämisestä ruokaketjussa.

”Elinkaarinen ympäristövaikutustieto mahdollistaa ympäristövaikutusten vähentämisen ja kehityksen seuraamisen, ja siksi sille onkin ruokaketjussa valtava ja yhä kasvava kysyntä. Yhteisessä hankkeessa päästään vahvistamaan tiedollista osaamista maatiloilla ja ruokaketjussa ympäristövaikutusten vähentämiseksi digitaalisuuden keinoin”, iloitsevat Ilmastoviisas hiilenkierto -ohjelman johtaja Anne Tolvanen ja Biotalous ja ympäristö -yksikön johtaja Jani Lehto Luonnonvarakeskuksesta. 

Suomalaisen biotalousosaamisen kärkiyritys Biolanilla on vahvaa kiertotalousosaamista. Yritys on tehnyt pitkään yhteistyötä HKScanin sopimustuottajien kanssa esimerkiksi lannan ravinteiden hyödyntämisessä. Biolanin uudet ratkaisut, paikallisuus ja kotimaisuus lisäävät ruoantuotannon huoltovarmuutta.

Vastuullisuusdataan perustuvan ilmastoneutraalin ruuantuotannon edistäminen edellyttää toimivaa tiedonvälitysarkkitehtuuria. Mtech Digital kehittää omassa hankkeessaan digitaalisia ratkaisuja, joiden merkitys tulevaisuuden ruokaketjun keskeisinä menestystekijöinä kasvaa nopeasti.