Luonnonvarakeskus uudistaa sikojen ja siipikarjan tutkimustiloja
Luonnonvarakeskuksen sika- ja siipikarjatutkimusta tehdään uusissa tiloissa Koski Tl:ssä Varsinais-Suomessa vuoden 2025 alusta lähtien. Uudet tilat mahdollistavat monipuolisen eläintuotannon tutkimuksen.
Luken tutkimuksen tavoitteena on alkutuotannon tukeminen, ilmasto- ja ympäristövaikutusten vähentäminen, eri tuotantomuotojen ja -tekniikoiden testaaminen ja eläinten hyvinvoinnin edistäminen. ”Uudella tutkimusalustalla on aiempaa enemmän ja monipuolisemmin mahdollisuuksia tieteelliseen eläintutkimukseen. Uusissa tiloissa pääsemme testaamaan tutkittavia asioita pilottimittakaavassa”, erikoistutkija Liisa Keto Lukesta kertoo.
Tutkitun tiedon tuottaminen ja sen testaaminen käytännössä on oleellista, jotta kotimaisesta ruoantuotannosta saadaan kannattavaa ja kestävää ja omavaraisuuttamme tukevaa. ”Luke näkee eläintuotannon merkittävänä osana Suomen tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Teemme töitä ruokasektorin toimijoiden kanssa kestävyys- ja kannattavuustavoitteiden eteen”, Luken Tuotantojärjestelmät-yksikön johtaja Anu Kaukovirta sanoo.
Tutkimusta myös yritysten tarpeisiin
Luke palvelee sekä kotimaisia että ulkomaisia yhteistyökumppaneita. Uudella sikojen ja siipikarjan tutkimusalustalla voidaan esimerkiksi toteuttaa projekteja yritysten erilaisiin tarpeisiin. ”Yksi Luken perustehtävistä on tukea kotimaisen elinkeinon kilpailukykyä. Luke toivottaakin kaikki alan yritykset tervetulleiksi tekemään kanssamme yhteistyötä ja hyödyntämään Luken osaamista sekä tätä uutta tutkimusalustaa”, Luken asiakaspäällikkö Lotta Heikkilä sanoo.
Uusissa tiloissa voidaan tehdä tutkimusta muun muassa broilereilla, kalkkunoilla, munivilla kanoilla, vieroitetuilla porsailla ja lihasioilla. Tiloissa on myös erilliset eläinten käsittely- ja toimenpidetilat ja esimerkiksi mahdollisuus hautoa munista broileriuntuvikkoja. Tutkimuksiin voidaan sisällyttää myös lihan ja munien laadun sekä eläinten suolistoterveyden mittauksia.
Luken käytössä ovat myös omat tutkimuslaboratoriot sekä rehuntuotantotilat, joissa on mahdollista koostaa koerehuja räätälöidysti tutkimuksen tarpeisiin.