Siirry pääsisältöön

Luonnonvarakeskuksen Ruukin koetoimintapaikan salmonellarajoitukset on purettu

Uutinen 6.10.2023
Taggar:

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Siikajoen koetoimintapaikassa Ruukissa salmonellan aiheuttamat rajoitukset on poistettu 25.9.2023. Kaikki viranomaisten ottamat näytteet olivat puhtaita.

Luonnonvarakeskuksen Siikajoen koetoimintapaikassa Ruukissa lihanautojen tutkimusnavetasta otetuista omavalvontanäytteistä todettiin 11.7.2023 Salmonella typhimurium -bakteeri. Aluehallintovirasto antoi tilalle välittömästi rajoittavat määräykset salmonellan leviämisen estämiseksi.

Salmonellan aiheuttamat puhdistustoimenpiteet tehtiin eläinlääkärin laatiman saneeraussuunnitelman mukaan, ja tänä aikana kaikkia vierailuja tutkimusnavetalla rajoitettiin. Eläimet hoidettiin normaalisti. Käynnissä oleva tutkimus saatiin hoidettua salmonellarajoitustenkin aikana lähes suunnitelman mukaisesti.

Salmonellan saneeraussuunnitelma sisälsi monia ohjeita liittyen muun muassa rehuketjun puhdistustoimenpiteisiin, tuhoeläintorjuntaan, lannankäsittelyyn ja eläinten käsittelyyn. Puhdistus- ja desinfiointitoimenpiteet aloitettiin välittömästi salmonellatuloksen varmistuttua. Lisäksi tutkimusnavetan ympäristö eristettiin, liikenne tutkimusnavetalle rajattiin ja ympäristö kalkittiin. Suunnitelmassa oli myös ohjeet jatkonäytteiden ottamiseen. Suunnitelma toimitettiin läänineläinlääkärille ja alueen valvontaeläinlääkärille. Suunnitelman sisältämien toimenpiteiden toteuttaminen oli Luken vastuulla. Salmonella-tartunnan aiheuttajaa ei lopulta saatu selville.

Valvontaeläinlääkärin 29.8. eläimistä ja 20.9. sekä eläimistä että ympäristöstä ottamat ns. viranomaisnäytteet olivat puhtaita, minkä seurauksena salmonellan aiheuttamat rajoittavat määräykset voitiin poistaa.

Salmonellaan liittyviä yleisohjeita

Mistä salmonella voi tulla ja kuinka yleinen bakteeri se on?

Salmonellabakteeri voi tulla tilalle esimerkiksi lintujen, jyrsijöiden tai niiden saastuttamien rehujen tai mahdollisen eläinliikenteen mukana.

On tärkeä huolehtia, että edellä mainitut tuhoeläimet eivät pääse saastuttamaan eläintentiloja ja eläinten rehuja. Lintujen ja jyrsijöiden pääsyn estäminen navettaan on haastavaa, mutta tärkeää on huolehtia, ettei väkirehua tai siemeniä jää houkuttimeksi ympäristöön. Myös tuotantorakennusten ympäristö tulee pitää siistinä.

Salmonella voi tarttua eläimestä ihmiseen ja päinvastoin. Tartunta tapahtuu siten, että ulostetta päätyy suun kautta elimistöön esim. bakteerin saastuttaman rehun, veden tai ruuan välityksellä.

Kotieläintilojen vähetessä ja tilojen eläinmäärän kasvaessa linnut ja jyrsijät ovat keskittyneet pienemmälle alueelle olemassa oleville tiloille. Hyvästä siisteydestä huolimatta tila voi saada salmonellabakteerin vieraakseen.

Miten salmonellasta pääsee eroon?

Jos näytteessä todetaan salmonellabakteeri, eläinlääkäri laatii saneerausohjeet salmonellasta eroon pääsemiseksi ja sen leviämisen ehkäisemiseksi. Lähtökohtana on, että eläinten rehun on oltava puhdasta eikä lantaa saa päätyä eläinten rehuun. Saneeraustoimenpiteet pitävät sisällään mm. eläintilojen, ruokintapöytien, juoma-astioiden ja rehuvarastojen puhdistus- ja desinfioimistoimenpiteitä sekä tehostettua tuhoeläintorjuntaa. Pesu- ja puhdistustoimenpiteitä toteuttavat mm. siihen erikoistuneet yritykset. Rajoittavat määräykset puretaan kahden negatiivisen viranomaisnäytteenoton jälkeen.

Omavalvonnalla on tärkeä merkitys. Miten se toteutetaan?

Eläinten terveys ry:n ohje on, että omavalvontanäytteitä otettaisiin lihanautakasvattamoissa vähintään kerran vuodessa. Näytteiden ottoon löytyy myös ohjeet kyseisestä ohjeesta.