Siirry pääsisältöön

Luken hankkeessa selvitetään kuiviketilannetta

Uutinen 20.4.2023

Tarve ottaa käyttöön turvetta täydentäviä ja korvaavia kuivikemateriaaleja kasvaa kovaa vauhtia. Samalla myös kilpailu niistä lisääntyy. Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityshankkeessa kartoitetaan kuiviketilannetta niin käyttäjien kuin kuiviketuottajien näkökulmasta.

Turve on pitkään ollut yksi yleisimmistä kotieläinten kuivituksessa käytetyistä materiaaleista erityisesti sen hyvien kuivikeominaisuuksien, saatavuuden ja kilpailukykyisen hinnan vuoksi. Ilmasto- ja ympäristösyistä aiheutuvat paineet turpeen käytön vähentämiseksi ovat vaikuttaneet heikentävästi kuiviketurpeen saatavuuteen ja hintaan.

Myös kilpailu kuivikemateriaaleista on lisääntynyt. Yhtenä merkittävänä syynä on erityisesti turpeen sekä metsä- ja sahateollisuuden sivutuotteiden soveltuvuus moniin eri käyttötarkoituksiin. Siten niiden tarjonta kuivikkeiksi riippuu suuresti kilpailevista käyttömuodoista. Esimerkiksi sahojen tuottama puru ja kutteri ovat kuluneen vuoden aikana ohjautuneet yhä enemmän energiantuotantoon, kun polttoaineista on ollut pulaa.

”Kotieläinten kuivikehuollon turvaaminen on keskeinen osa eläinten hyvinvointia ja terveyttä. Lisäksi kuivitus vaikuttaa elintarvikkeiden hygieeniseen laatuun, ja kuivikehuollon toimivuus on myös osa ruokaturvaa. Siksi on tärkeää varmistaa riittävä kuivikemateriaalien saatavuus ja kuivituksen toimivuus joka tilanteessa kustannukset ja ympäristövaikutukset huomioituna” tutkija Katariina Manni Lukesta sanoo.

Kuivikemarkkinat ovat tällä hetkellä suurten muutosten alla erityisesti turpeen käyttöön liittyvien muutosten vuoksi. Luken selvityshankkeessa kartoitetaan tämänhetkistä kuiviketilannetta niin käyttäjien kuin kuivikemateriaaleja tuottavien toimijoidenkin osalta. ”On tullut akuutti tarve selvitykselle, jossa tarkastellaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti turpeen ja muiden kuivikemateriaalien tämänhetkistä käyttöä ja saatavuutta sekä arvioidaan niihin liittyviä tulevaisuudennäkymiä ja kehitystarpeita”, Manni sanoo.

Selvityksen toimeksiantajana toimii MTK, jonka lisäksi muut mukana olevat ja rahoitukseen osallistuvat yhdistykset ovat Bioenergia ry, Maitovaltuuskunta, Maitoyrittäjät ry, Pihvikarjaliitto ry ja Suomen Broileryhdistys ry. Luke julkaisee selvityksen alkusyksyllä 2023.