Siirry pääsisältöön

Hiilikompensaatioinfo.fi -tietopalvelu vapaaehtoisesta hiilikompensaatiosta on avattu

Uutinen 8.9.2022

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut uuden verkkosivuston, joka kerää yhteen tietoa vapaaehtoisesta hiilikompensaatiosta Suomessa. Palvelun käyttäjä voi vertailla, kuinka kotimaiset, luontopohjaiset hiilikompensaatiokeinot täyttävät hyvän kompensaation kriteerit.

Uudesta Kompensaatioinfo-sivustosta kerrotaan tarkemmin Metsät hiilikompensaatiossa -webinaarissa tänään iltapäivällä klo 14–15.15. Tutustu tarkemmin Kompensaatiolla hiilineutraaliksi? -webinaarisarjaan ja ilmoittaudu mukaan. 

Vapaaehtoiseen hiilikompensaatioon keskittyvä sivusto paikkaa hiilikompensaatiosta kiinnostuneiden tietotarvetta ja kokoaa hajallaan olleen ja vaikeaselkoisenkin tiedon aiheesta yhteen osoitteeseen selkeässä muodossa.

Kotimaisten hiilikompensaatiomarkkinoiden ollessa vielä melko uusi ja kehittyvä ala, kansallisesti sovitut säännöt puuttuvat. Tämän vuoksi kattava tietopalvelu palvelee kaikkia alalla toimijoita.

Tietopalvelu on suunnattu niin hiilikompensaatiopalvelua ostavalle kuin myyvällekin yritykselle. Myös yksityinen kuluttaja saa sivustolta tietoa aiheesta.

Tietopalvelu tarjoaa tietoa hiilikompensaation ostajan päätöksenteon tueksi tai antaa perustietoa siitä, mitä palveluntuottajalta odotetaan. Tavoitteenamme on esittää tieto sellaisessa muodossa, että sivusto palvelee myös asiaan ensimmäistä kertaa perehtyvää, kertoo hankkeen projektipäällikkö, tutkija Emmi Hilasvuori Lukesta.

Luotettava hiilikompensaatio täyttää hyvän kompensaation kriteerit

Hiilikompensaatiopalvelun tai kompensoitujen tuotteiden ostajan tulisi pystyä luottamaan siihen, että hiilikompensaatio todella tekee sen, mitä luvataan, eli vähentää ilmakehän hiilidioksidin määrää.

Hiilikompensaatioinfo.fi arvioi kompensaatiotoimintaa hyvän kompensaation kriteerien avulla. Niihin sisältyvät esimerkiksi kriteerit lisäisyydestä ja laskentamenetelmästä, minkä lisäksi tarkastellaan toiminnasta syntyviä muita hyötyjä sekä haittoja.

Suomessa on monia erilaisia keinoja kasvattaa hiilivarastoja tai vähentää maaperän päästöjä. Sivuston käyttäjä voi vertailla kotimaisia maa- ja metsätalouden hiilikompensaatiokeinoja omien tarpeidensa mukaan. Samalla esitellään, mihin näiden hiilikompensaatiokeinojen hiilensidonta perustuu ja miten hyvin ne täyttävät hyvän kompensaation kriteerit.

– Lopputuloksena kotimaisten hiilikompensaatiokeinojen mahdollisuuksia ja haasteita tarkastellaan mahdollisimman monipuolisesti, mutta ymmärrettävästi, sanoo projektissa työskentelevä tutkija Heli Miettinen.

Mitä on hiilikompensaatio?

Hiilikompensaatiolla pyritään vähentämään ilmastoa lämmittävien kaasujen päätymistä ilmakehään. Vapaaehtoisessa hiilikompensaatiossa yritys tai yksityinen kuluttaja ostaa palvelua, joka sitoo tai vähentää ostajan toiminnasta syntyneitä päästöjä vastaavan määrän hiiltä aktiivisten toimenpiteiden avulla jossain toisaalla. Hiilikompensaation edellytys on lisäisyys, eli hiilikompensaation myötä saavutettu päästövähennys ei olisi tapahtunut ilman hyvitysyksiköiden ostoa.