Siirry pääsisältöön

Teollisuuspuun kauppa, toukokuu 2022

Julkaistu 22.6.2022

Havutukkien keskimääräiset hinnat nousivat toukokuussa kolme prosenttia. Puukauppamäärä oli hieman alle kaksi kolmasosaa viiden edellisen vuoden keskiarvosta.

  • Kuusitukista maksettiin toukokuun pystykaupoissa keskimäärin 70,4 euroa ja mäntytukista 65,8 euroa kuutiometriltä. Nämä keskihinnat nousivat huhtikuusta kolme prosenttia. Pystykauppojen tukkipuun reaalinen hintataso oli koko viime vuoteen verrattuna prosentin korkeampi.
  • Kuusikuitupuun keskimääräinen pystykauppahinta oli 21,3 euroa, mäntykuitupuu 18,9 ja koivukuitupuun 18,5 euroa kuutiometriltä. Mäntykuitupuun hinta nousi huhtikuusta kaksi prosenttia, kuusen ja koivun hinnat nousivat kolme prosenttia. Kuitupuun reaalinen hintataso oli kuitenkin kolme prosenttia koko viime vuoden keskihintaa matalampi.
  • Hankintahakkuissa mäntykuitupuun keskihinta nousi edellisestä kuukaudesta prosentin 34,0 euroon. Kuusella kuitupuun hankintahinta laski reaalisesti prosentin 34,5 euroon ja koivulla hinta pysyi ennallaan 34,0 eurossa.
  • Teollisuuspuuta ostettiin toukokuussa 45 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin ja runsas kolmasosa vähemmän kuin edellisen viiden vuoden aikana keskimäärin.
  • Tammi–toukokuun puukauppa jäi 32 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 29 prosenttia pienempi kuin edellisen viiden vuoden aikana keskimäärin. Viiteen edelliseen vuoteen verrattuna tukkipuun kauppa supistui 28 prosenttia ja kuitupuun kauppa 30 prosenttia.

 

Puukaupan yksikköhinnat tilastoidaan tietokantaan kunkin ajankohdan rahassa käypinä hintoina. Hintamuutoksia tarkastellaan teksteissä ja graafeissa kuitenkin reaalisina, niin että rahan arvon muutos poistetaan elinkustannusindeksillä (1951:10=100). Ennen helmikuuta 2022 tässä laskennassa käytettiin tukkuhintaindeksiä.

Tilastoidut hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon.

Allow functional cookies to show the embedded graph.