Hoppa till huvudinnehållet

Virkeshandeln i privatskogarna, 5/2022

Publicerad 22.6.2022

Genomsnittspriserna på barrtimmer steg med tre procent i maj. Volymen av virkeshandeln var knappt två tredjedelar av genomsnittet för de föregående fem åren.

  • I maj betalades för granntimmer i medeltal 70,4 euro och för talltimmer 65,8 euro per kubikmeter vid rotförsäljning. Dessa snittpriser steg tre procent från april. Den reala prisnivån på timmer var en procent högre än det genomsnittliga rotpriset i hela föregående år.
  • Rotpriset på granmassaved var 21,3 euro, på tallmassaved 18,9 euro och på björkmassaved 18,5 euro per kubikmeter. Medelpriset på tall steg med två procent från april och priserna på gran och björk steg tre procent. Den reala prisnivån på massaved var dock tre procent lägre än under förra året som helhet.
  • I leveransförsäljning ökade medelpriset för tallmassaved från föregående månad en procent till 34,0 euro per kubikmeter. För granmassaved sjönk leveranspriset med en procent till 34,5 euro och för björk var priset oförändrat 34,0 euro.
  • I maj köptes 45 procent mindre industrivirke än ett år tidigare och en bra tredjedel mindre än under de föregående fem åren i genomsnitt.
  • Volymen som köpts under januari–maj var 32 procent mindre än året innan och var 29 procent lägre än under de föregående fem åren i genomsnitt. Jämfört med de fem föregående åren minskade handeln med timmer med 28 procent och handeln med massaved med 30 procent.

 

Enhetspriserna inom virkeshandeln registreras i databasen som verkliga priser i den valuta som användes vid tidpunkten. I texten och diagrammen behandlas prisändringarna däremot i reella värden, så att ändringarna i penningvärdet elimineras med hjälp av levnadskostnadsindexet. Före februari 2022 gjordes elimineringen med partiprisindexet.

De statistikförda priserna baserar sig på de priser som framgår av virkeshandelsavtalen mellan virkesköpare och -säljare. Eventuella andra tillägg och tjänster vid virkeshandeln har inte tagits med i statistiken.

Uppgifterna om virkesköp uppgavs för statistiken av de största virkesköparna och skogsvårdsföreningarna. Uppgifterna utvidgas inte till att omfatta all virkeshandel inom de privata skogarna, vilket innebär att publicerad virkesmängderna representerar drygt 90 procent av skogsindustrins inköpta virke från de privata skogarna.

Allow functional cookies to show the embedded graph.