Siirry pääsisältöön

Teollisuuspuun kauppa, kesäkuu 2022

Julkaistu 22.7.2022

Puun hinnat jatkoivat nousuaan ja puukauppa kävi kesäkuussa vilkkaana.

  • Mäntytukista maksettiin yksityismetsien pystykaupoissa keskimäärin 68,6 euroa kuutiometriltä ja kuusitukista 72,8 euroa kuutiometriltä. Molempien reaalihinnat nousivat kolme prosenttia edelliskuukaudesta. Havutukkien hinta on ollut kuluvana vuonna jatkuvasti nousussa.
  • Mäntykuitupuun pystykauppahinta päätyi kesäkuussa 20,2 euroon kuutiometriltä ja kuusikuitupuun 22,7 euroon kuutiometriltä. Kuitupuu kallistui reaalisesti keskimäärin kuusi prosenttia kuukauden takaisesta. Tukin tavoin myös kuitupuun hintakehitys on ollut kuluvana vuonna nouseva.
  • Hankintahakkuut painottuvat kuitupuuhun. Hankintakaupoin ostetusta mäntykuitupuusta maksettiin kesäkuussa 34,7 euroa kuutiometriltä ja kuusikuitupuusta 36,5 euroa kuutiometriltä. Molempien puutavaralajien hinnat nousivat edelliskuukaudesta.
  • Teollisuuspuun kauppa oli kesäkuussa hyvin vilkasta, ja määrä päätyi 5,8 miljoonaan kuutiometriin. Vuoden takaisiin ennätyslukemiin (8,2 milj. m³) ei sentään ylletty, mutta viimeisen viiden vuoden aikana vain neljänä kuukautena puukauppaa on tehty kuluvan vuoden kesäkuuta enemmän.
  • Vilkkaasta kesäkuusta huolimatta vuoden ensimmäisen puoliskon puukauppa jäi 18,1 miljoonaan kuutiometriin. Määrä oli vajaan kolmanneksen edellisvuotista pienempi.

 

Puukaupan yksikköhinnat tilastoidaan tietokantaan kunkin ajankohdan rahassa käypinä hintoina. Hintamuutoksia tarkastellaan teksteissä ja graafeissa kuitenkin reaalisina, niin että rahan arvon muutos poistetaan elinkustannusindeksillä (1951:10=100). Ennen helmikuuta 2022 tässä laskennassa käytettiin tukkuhintaindeksiä.

Tilastoidut hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon.

Tilastoon ilmoittavat puukauppatietoja suurimmat puun ostajat ja metsänhoitoyhdistykset. Tietoja ei laajenneta vastaamaan kaikkea yksityismetsien puukauppaa, joten julkaistut puumäärät edustavat noin 90 prosenttia metsäteollisuuden yksityismetsistä ostamasta puusta.

Allow functional cookies to show the embedded graph.