Siirry pääsisältöön

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa 2021

Julkaistu 12.9.2022

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuonnin arvo oli vuonna 2021 noin 5,5 miljardia euroa. Tuonnin arvo kasvoi edellisestä vuodesta yli 4 prosentilla. Viennin arvo oli noin 1,8 miljardia euroa, mikä oli 3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

  • Tärkeimpiä tuonnin tuoteryhmiä olivat elintarvikejalosteet (25 %), juomat, makeiset ja tupakka (20 %) sekä hedelmät, marjat ja vihannekset (14 %). Viennin tärkeimmät tuoteryhmät olivat maito- ja meijerituotteet (21 %), elintarvikejalosteet (20 %) sekä juomat, makeiset ja tupakka (18 %).
  • Tuonnin arvon kannalta Suomen tärkeimmät kauppakumppanit olivat Alankomaat, Saksa, Ruotsi ja Espanja. Alankomaista tuotiin eniten erilaisia jäteöljyjä ja rasvoja, sekä puutarhakasveja ja niiden lisäysaineistoja
  • Saksasta tuotiin leipomotuotteita, rehua ja juustoja. Ruotsista tuotiin Suomeen makeisia, suklaata, leipomotuotteita ja elintarvikejalosteita. Espanjasta tuotiin Suomeen hedelmien ja vihannesten lisäksi mm. alkoholijuomia.
  • Tärkeimmät vientimaat olivat Ruotsi, Viro ja Kiina ja Saksa. Ruotsiin vietiin näistä viennin kärkimaista arvolla mitattuna eniten, kaikkiaan 0,37 miljardilla eurolla; pääosin makeisia, suklaata, leipomotuotteita, jogurttia ja voita.
  • Viroon vietiin noin 152 miljoonalla eurolla mm. alkoholijuomia, leipomotuotteita ja makeisia. Kiinaan vietiin maataloustuotteita ja elintarvikkeita 150 miljoonalla eurolla, pääasiassa maito- ja herajauheita ja sianlihaa. Kiinan vienti nousi reilulla 4 miljoonalla eurolla (+3 %) edellisvuodesta.
  • Aiemmin tärkeän kauppakumppanin Iso-Britannian merkitys laski, maataloustuotteita ja elintarvikkeita tuotiin sieltä vuonna 2021 enää 112 miljoonalla eurolla (-19%), ja vietiin 13 miljoonalla eurolla (-57%).

Allow functional cookies to show the embedded graph.