Fiskförädlingsproduktion
På den här sidan
Producent: Naturresursinstitutet
Statistikens hemsida: Fiskförädlingsproduktion
Ämnesområde: Jord- och skogsbruk samt fiske
Statistiken hör till Finlands officiella statistik (FOS): Ja
Statistiken hör till Europeiska statistiksystemet (ESS): Ja
Beskrivning
Statistiken över fiskförädlingsproduktion innehåller information om mängden fisk som använts inom fiskförädling och antalet förädlande företag.
Uppgiftsinnehåll
Statistiken innehåller den mängd fiskråvara som använts i fiskförädlingsprodukter samt antalet fiskförädlande företag enligt produkt och råvara samt inhemsk respektive importerad fisk.
Klassificeringar
Som fiskförädlingsprodukter räknas produkter som tillverkas genom kemisk eller fysikalisk behandling av fisk, till exempel genom saltning, torkning, marinering, upphettning, rökning eller på något annat jämförbart sätt. Statistiken över fiskförädlingsproduktion innehåller dessutom råfabrikat där fisken behandlats mekaniskt till exempel genom att skiva eller filea den. Statistiken omfattar också djupfrysning av livsmedelsfisk. Rensning betraktas inte som fiskförädling. Förpackning av fisk betraktas inte heller som förädling.
Datainsamlingsmetoder och uppgiftskälla
Statistikens population bildas av fiskeriföretag som valts från Statistikcentralens företagsregister. I populationen ingår alla företag vars huvudsakliga verksamhet är fiskförädling och partihandel med fisk samt sådana företag i andra branscher som på basis av bakgrundsuppgifterna även kan antas förädla fisk.
Materialet insamlas i princip som en helhetsundersökning.
Uppdateringsfrekvens
Statistiken ges ut vartannat år.
Tidtabell för färdigställande eller publicering
Statistiken över fiskförädlingsproduktion publiceras före utgången av oktober året efter statistikåret. Förhandsuppgifter publiceras inte om statistiken.
Tidsserie
Statistik finns tillgänglig i databasen sedan 1993.