Siirry pääsisältöön

Lisäarvoa metsistä - valkotryffelin ja kuusen symbioosi hyötykäyttöön

TryffeliKuusi

Valkoinen villitryffeli on eettisesti tuotettua lähiruokaa, jolla on mahdollisuudet saavuttaa kansainvälisetkin ruokamarkkinat. Suomalaisen valkoisen villitryffelin kaupallistamisen esteenä ovat tutkimuksen puute ja eri tryffelilajien tunnistamisen haasteet. Tämä tunnistustekniikka on tarkoitus luoda tässä projektissa. Lisäksi selvitetään villitryffeleiden kasvualueen laajuutta Suomessa sekä luodaan menetelmä, jolla valkotryffeliä voidaan ympätä puiden juuristoon.

Lukessa on kehitetty kuuselle laboratoriomittakaavassa toimiva solukkolisäysmenetelmä, joka perustuu kasvullisten alkioiden tuotantoon, somaattiseen embryogeneesiin (SE). Tässä projektissa tutkitaan valkotryffeliymppäyksen hyötyjä solukkotaimien tuotannossa ja tarkoituksena on löytää valkotryffelien tuotantoon parhaiten sopivat kuusigenotyypit.

Tavoitteena on myös valkotryffelien luokittelun standardin löytäminen ja valkoisten tryffeleiden kaupallistamisen edellytysten luominen. Projektin koordinaattorina toimii Juvan kunta ja Juvan Tryffelikeskus http://www.juvatruf.fi/cms/index.php?page=home