Porolla on suuri sosio-ekonominen merkitys Suomen poronhoitoalueen ihmisille ja luonnolle. Poronliha on tärkein porosta saatava hyödyke, mutta myös porosta saatavilla muilla tuotteilla on oma merkityksensä tuotannon kokonaisuuden kannalta. Lisäksi matkailu, jossa porolla on tärkeä roolinsa, on alueella taloudellisesti merkittävää. Poronhoitoon kohdistuu maankäyttöön liittyviä ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia paineita. Muutoksiin sopeutumiseksi luonnonlaitumilla vapaana laiduntamista on täydennetty lisäämällä talviruokintaa laitumille tai aitauksissa.
Poronlihan ja matkailun tuotekohtaisia ilmastovaikutuksia voidaan tarkastella käyttämällä elinkaariarvioinnin (Life Cycle Assessment, LCA) menetelmää (ISO14040, ISO 14044), joka on vakiinnuttanut asemansa tuotekohtaisten ympäristövaikutusten arvioinnissa. Projektin tavoitteena on tehdä tuotekohtainen kestävyysarviointi poronlihalle ja sen sivuvirroille, sekä matkailussa käytettävälle porolle. Arviointi tehdään erikseen erilaisille porontuotantojärjestelmille, joita ovat 1) poronhoito minimaalisella lisäruokinnalla, 2) poronhoito, jossa käytetään merkittävästi lisäruokintaa ja 3) poro matkailutilalla. Jotta tulos kuvaisi todella suomalaista ja saamelaista poronhoitoa, tulemme keräämään todellista ja ajantasaista dataa tuotantoketjusta eli poronhoitajilta, poromatkailutiloilta ja teurastamoilta.
Hankkeen tavoitteena on palvella sekä elinkeinoa että hallintoa. Tavoitteena on tuottaa ja levittää tietoa ja ymmärrystä porotuotteiden (liha ja sivuvirtoihin perustuvat tuotteet, matkailu) perusteena olevan poronhoidon elinkaarisista kestävyysvaikutuksista. Tämä on pohjana myös jatkokehittämiselle ja esimerkiksi brändikohtaisille hiilijalanjälkiarvioille, joita jalostavat yritykset voivat tuottaa hankkeen jälkeen hyödyntäen tässä tuotettua perustietoa.
Projektin tulokset julkaistaan kattavana raporttina. Raportti antaa perustiedot Suomessa tuotetun poronlihan ilmastovaikutuksesta teurastuksen ja leikkuun jälkeen eri tuotantotavoille. Tulosten levittämiseksi käytetään useita kanavia. Projektin tärkeimpiä asioita nostetaan ja pidetään esillä sosiaalisessa mediassa ja ammattilehdissä. Tutkijat käyvät esittelemässä projektia ja sen tuloksia sidosryhmille Lapin alueella järjestettävissä tilaisuuksissa.