Suomalaiselle kuluttajalle kalan tuoreus on aina ollut laadun tae. Vähittäismyymä-löiden kalatiskeiltä saa kuitenkin harvoin samana päivänä pyydettyä kalaa, koska luonnonkalan logistinen ketju on usein hyvin pitkä. Tuoreesta kalasta voidaan kuitenkin valmistaa pakastefileitä, joiden säilyvyysaika on huomattavasti tuoreita fileitä pidempi.
PFAS-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia orgaanisia yhdisteitä, jotka hajoavat hitaasti. PFAS-yhdisteistä on muodostumassa Itämeren kalalle suuri laatuongelma, joka voi estää tai vaikeuttaa kalan käyttöä. Monissa kalalajeissa on todettu raja-arvoihin nähden suuria pitoisuuksia. Pääosa Itämeren kalasta käytetään kalajauhon raaka-aineena, eikä tunneta miten PFAS-yhdisteet kalajauhotuotannossa poistetaan.
Hanke toteutetaan kahtena osakokonaisuutena, joista toinen keskittyy pakastuksen hyödyntämiseen kotimaisen kalan tarjonnan tasaamiseksi vähittäiskauppamarkki-noilla ja toisessa testataan teknologisia keinoja PFAS-yhdisteiden poistamiseksi kaloista kalajauhoa mallina käyttäen.
Hankkeen koordinaattorina on Österbottens Fiskarförbund, osatoteuttajina ovat Luonnonvarakeskus, Turun yliopisto, Pro Kala ry ja Aktion Österbotten. Hanke saa rahoitusta Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahastosta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta. Hanke toteutetaan 01.05.2024 - 31.12.2026.