Kansainvälisesti maatalous- ja luomututkimus on siirtynyt yhä vahvemmin lähemmäs käytäntöä rakentamalla tilatutkimusverkostoja ja living lab -ympäristöjä, joissa tutkimus- ja kehittämistyötä tehdään viljelijöiden, jalostajien, neuvojien, muiden ruokaketjun toimijoiden sekä tutkijoiden yhteistyönä. Living lab -ympäristöissä tutkimus voi palvella tehokkaammin elinkeinoa ja yhteiskehittäminen auttaa vastaamaan akuutteihin alueellisiin tietotarpeisiin. Luomussa korostuu vahvasti paikallinen osaaminen, verkostot ja yhteistyö. Malleja living lab -toiminnalle on olemassa, mutta suunnittelun tulee lähteä alueen tarpeista ja toimijoiden kiinnostuksesta. Hanke selvittää luomutuotantoa tukevan living lab -toiminnan mahdollisuuksia Etelä-Savossa. Tietoa voidaan hyödyntää luomutilatutkimuksen ja luomualan kehittymisen vahvistamisessa Itä-Suomessa.