Vastuuhenkilöt
Yhteistyössä
Kasvisten kulutusta ja tuotantoa on tarpeen lisätä kansalaisten terveyden edistämiseksi ja ruoan tuotannon ilmastovaikutusten hillitsemiseksi. Avomaanvihannesten ilmastovaikutus tuotekiloa kohti on alhainen, mutta intensiivinen tuotantotapa voi heikentää viljely-ympäristöä. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on tärkeää, jotta mm. kuivuudesta ja kasvintuhoojista aiheutuvia ongelmia voidaan paremmin hallita ja viljelyn kannattavuutta varmentaa. Viljelyn monipuolistaminen ja viljely-ympäristön monimuotoistaminen auttaa ratkomaan monia näistä haasteita. Monipuolistamisen keinovalikoimaa on kuitenkin tarkasteltava tilojen ja alueiden lähtökohdista ja löydettävä parhaat viljelykäytännöt eri olosuhteisiin.
HYÖTY-hankkeen päätavoitteena on uudistaa vihannesten tuotantojärjestelmiä edistämällä niiden ilmastoviisautta, resilienssiä ja monimuotoisuutta. Hankkeessa tunnistetaan vihannestuotannon vahvuuksia ja kehittämiskohteita ja tuotetaan ratkaisuja yhdessä toimijoiden kanssa. Hankkeessa kehitetään ympäristövastuullisia, monimuotoisuutta ja monihyötyisyyttä tukevia vihannesten tuotantomenetelmiä. Samalla lisätään toimijoiden verkostoitumista, tuodaan valtakunnallista näkyvyyttä monihyötyisille viljelykäytännöille ja viestitään näiden ekologisista, taloudellisista ja sosiaalisista vaikutuksista.
Hanke sisältää neljä vihannestuotannon monihyötyisyyttä edistävää työpakettia: 1. Tulevaisuuden kestävä vihannestuotanto, 2. Kenttäkokeet ja demonstraatiot, 3. Monihyötyisyyden arviointi ja 4. Monikanavainen viestintä.
Hankkeen toteuttajat ovat Luonnonvarakeskus ja Svenska Lantbrukssällskapens förbund (SLF). Hankkeen kohderyhmää ovat vihannesviljelijät, toimialan yritykset, asiantuntijat, neuvojat ja alan opiskelijat. Hanke toteutetaan valtakunnallisena yhteistyöhankkeena 1.1.2024-31.12.2026, ja toimintaa järjestetään suomen ja ruotsin kielellä.