Project management
I samarbete
Det är nödvändigt att öka konsumtionen och produktion av grönsaker för att befrämja medborgarnas hälsa och för att behärska matproduktionens klimateffekter. Grönsaker har en låg klimateffekt per produktkilogram, men intensiva odlingsmetoder kan försämra odlingsmiljön. Det är viktigt att anpassa sig till klimatförändringen och på så sätt bättre hantera effekterna av bland annat torka och växtskadegörare och på så sätt säkerställa en lönsam odling. Mer variation i odlingen kan hjälpa oss att lösa många av utmaningarna inom grönsaksodlingen, men vi måste se på urvalet av metoder för att skapa en mångsidigare odling utifrån gårdarnas och regionernas betingelser och hitta de bästa odlingssystemen för olika förhållanden.
Målet för HYÖTY-projektet är att förnya odlingssystemen för grönsaker genom att befrämja deras klimatvisdom, resiliens och diversitet. Vi identifierar styrkor och utvecklingsmål för grönsaksproduktionen och finner lösningar tillsammans med olika aktörer. Vi utvecklar odlingsmetoder som är miljöansvariga och stöder mångfald och mångsidighet. Samtidigt ökar vi nätverksarbete och synlighet inom grönsaksproduktion och informerar om ekologiska, ekonomiska och sociala effekter av olika metoder. Projektet består av fyra delar: 1. framtidens hållbara grönsaksproduktion, 2. fältexperiment och demonstrationer, 3. värdering av mångfunktionella odlingsmetoder, 4. mångsidig kommunikation.
Det riksomfattande landsbygdsprojektet för mångsidiga odlingsmetoder på grönsaksgårdar genomförs av Naturresursinstitutet och Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF). Projektettiden är 1.1.2024–31.12.2026 och det finansieras med EU:s landsbygdsfinansiering genom NTM-centralen i Tavastland.