Siirry pääsisältöön

ICES suosittelee: Itämeren pääaltaalle lohenkalastuskielto, kalastus voisi jatkua Suomenlahdella ja Pohjanlahdella

Uutinen 16.9.2021

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) julkaisi 15. syyskuuta tieteellisen neuvon Itämeren lohenkalastukselle vuonna 2022. Neuvon keskeisin sanoma on, että heikossa tilassa olevien Baltian lohikantojen tilaa tulee vahvistaa, mikä edellyttäisi lohenkalastuskieltoa Itämerelle. Mikäli merikalastus pystytään rajaamaan Ahvenanmeren, Saaristomeren ja Pohjanlahden alueille ja kohdistamaan kutuvaelluksella oleviin Pohjanlahden jokien lohiin, merikalastusta voitaisiin jatkaa enintään 75 000 lohen kokonaissaaliilla. Suomenlahdelle ICES suosittelee vuodelle 2022 viime vuosien suuruista kaupallisen kalastuksen kiintiötä, 11 800 lohta.

– Käytännössä ICES:n neuvo tarkoittaa, että Itämerellä kaupallista lohenkalastusta voitaisiin jatkaa ensi vuonna ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa sekä Suomenlahden alueella Virossa, sillä eri maiden kalastukset sijoittuvat nykyisin omille aluevesille tai niiden läheisyyteen, lohikanta-arviointiin perehtynyt erikoistutkija Atso Romakkaniemi Lukesta sanoo.

Ensi vuoden neuvo ottaa kantaa myös vapaa-ajankalastukseen. Lohen meriuistelu Itämeren pääaltaalla esitetään kiellettäväksi yhtä lailla alueen kaupallisen merikalastuksen kanssa.

Itämeren pääaltaaseen laskevien Baltian jokien lohikantojen tila ei ole kohentunut Salacajokea lukuun ottamatta. Näiden jokien lohet vaeltavat syönnöksellä enimmäkseen Itämeren pääaltaan alueella.

– Baltian jokien lohikantojen huono tila on taustalla sille, että ICES:n neuvonannossa esitetään, ettei heikkojen lohikantojen vaellusalueilla tulisi kalastaa”, Romakkaniemi kertoo.

Pohjanlahden lohikannat kestävät kalastusta

Pohjanlahden luonnonlohikannat on onnistuttu elvyttämään reilun kahden vuosikymmenen aikana. Avainasemassa kehitykselle on ollut merikalastuksen vähentäminen selkeästä liikakalastuksesta maltillisemmalle tasolle. Itämeren suurimmat ja tuottavimmat lohikannat Pohjanlahdella ovat biologisesti kestävässä tilassa ja niiden kalastusta voitaisiin periaatteessa jopa lisätä. ICES:n neuvo ottaa tämän huomioon ja määrittää Pohjanlahden lohikantojen kestävän merikalastuksen mukaisen suurimman kokonaissaaliin.

Kaupallista merikalastusta säädellään Pohjanlahden ja Itämeren pääaltaan alueella yhdellä yhteisellä kalastuskiintiöllä, joka jakautuu eri maille ennalta sovitulla tavalla.

– Tämä vakiintunut säätelymalli saattaa vaikeuttaa sopimista ICES:n neuvon mukaiseen kalastukseen siirtymisestä. Vaihtoehtoina ovat joko kaiken merikalastuksen lopettaminen tai se, että kalastuskiintiötä voisivat hyödyntää ainoastaan Suomi, Ruotsi ja Viro muiden Itämeren maiden kieltäessä oman kalastuksensa, Romakkaniemi toteaa.

Kalastuskiintiöistä päätetään EU:n neuvostossa 11.–12. lokakuuta, minkä jälkeen päätös julkaistaan.

ICES julkaisi neuvon poikkeuksellisesti vasta syyskuussa, koska sen uusi muotoilu edellytti normaalia pidemmän tieteellisen taustatyön. Luke kerää seuranta- ja tutkimustietoa neuvonannon kohteena olevasta kalakannasta ja sen kalastuksesta, ja toimittaa aineistot kalakanta-arvion laativan ICES:n asiantuntijaryhmän käyttöön. Luke osallistuu säännöllisesti asiantuntijaryhmien työhön ja sitä seuraavaan ICES:n tieteellisen neuvonannon jatkotyöstöön.