Siirry pääsisältöön

Virtuaaliluonto tuo luonnon terveysvaikutukset sisätiloihin

Uutinen 16.2.2023

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että virtuaalisella luonnolla on saman tyyppisiä vaikutuksia kuin oikealla luontokäynnillä. Juuri valmistuneessa virtuaaliluontotila VirtuLabissa luontoympäristö voidaan tuoda korkealaatuisin audiovisuaalisin keinoin sisätiloihin. Tilassa voi kokea luontoelämyksiä silloin, kun luontoon ei ole helppo päästä.

Luonnossa oleskelu parantaa tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia. Se kohentaa mielialaa, auttaa tunteiden säätelyssä ja nopeuttaa stressistä palautumista. Näitä vaikutuksia tarvitaan päivittäin esimerkiksi työympäristössä, mutta harvalla on työpäivän aikana mahdollisuus päästä luontoon.

Tutkimuksissa on todettu, että virtuaaliluonnolla on saman tyyppisiä vaikutuksia kuin todellisilla luontokäynneillä. Luken joulukuussa 2022 julkaistussa tutkimuksessa mitattiin erilaisten taukojen, erityisesti virtuaaliluontotaukojen stressistä palauttavaa vaikutusta tietotyöläisille.

”Eniten elpymisen tunnetta edisti metsä- ja vesimaisemavideoiden katselu yhdessä luontoäänien kanssa. Vaikutukset näkyivät myös alentuneessa keskisykkeessä,” kertoo Luken erikoistutkija Ann Ojala.

Virtuaaliluontoratkaisuja tarvitaan siellä, missä pääsy luontoon on rajallista tai rajoitettu.  

”Luontotilojen suunnittelu on uudenlainen keino luoda palauttavia ympäristöjä toimistoihin tai vaikkapa osaksi oppilaitosten, sairaaloiden ja hoitolaitosten arkea. Ne voivat esimerkiksi tuoda metsän hyvinvointivaikutuksia sinne, missä ihmiset ovat,” tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen kiteyttää.

Kuva: Tuomas Kari

VirtuLabissa tutkitaan virtuaaliluonnon vaikuttavuutta

Luonnonvarakeskukseen vasta valmistunut VirtuLab-tila on korkealaatuinen virtuaalinen luontoympäristö. Tilassa tutkitaan virtuaaliluonnon mahdollisuuksia kuten virtuaalisten luontoympäristöjen vaikuttavuutta sekä teknologisia ratkaisuja ja erilaisia sisältöjä.

”Juuri valmistunut virtuaaliluontolaboratorio on uniikki tila, jollaista ei tietääksemme muualta löydy. Se on suunniteltu yhdessä tutkijoiden, audiovisuaalisten tekniikoiden, rakentamisen ja sisustussuunnittelun asiantuntijoiden kanssa”, Tyrväinen kertoo.

Virtuaaliluontoon voi uppoutua esimerkiksi katselijan ympäröivän 8k-ultrateräväpiirtovideon ja äänimaiseman avulla. 360 asteen kuvan ja äänen yhdistelmä mahdollistaa immersiivisen luontokokemuksen ja tilantunnun. Laadukkaat tilat mahdollistavat myös uusien teknologioiden ja sisältöjen käyttömahdollisuuksien tutkimisen.

”Virtulab on suunniteltu muuntautuvaksi tilaksi. Tila yhdistää uusia digitaalisia teknologioita luovalla tavalla ympäristö- ja terveystutkimukseen”, Tyrväinen avaa.

VirtuLab sopii esimerkiksi ympäristömuutosten ja luonnonvarojen käytön hyväksyttävyyden sekä virtuaalisen luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimiseen. Siellä voidaan tutkia myös luontokokemusten pelillistämistä ja testata uusia digitaalisia luontoratkaisuja.

Parhaillaan tehdään tutkimusta, jossa vertaillaan erilaisten virtuaaliluonnon teknologisten ratkaisujen hyötyjä ja lisäarvoa. Työ liittyy Suomen Akatemian rahoittamana UNITE-lippulaivahankkeeseen (Human-Forest-Machine Interplay), jossa tutkitaan muun muassa millaisia uusia digitaalisia ratkaisuja suomalaisesta metsästä ja luonnosta voidaan löytää.