Siirry pääsisältöön

Uusi työkirja auttaa elintarvikealan pk-yrityksiä varautumaan liiketoiminnan riskeihin

Uutinen 7.11.2023

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla 
-työkirjan. Työkirja vastaa pienten ja keskisuurten yritysten toiveeseen saada kriisitilanteessa työvälineitä oman liiketoimintansa riskien hallintaan ja varautumissuunnitteluun. 

Riskienhallinnan ja varautumisen tarpeita ja keinoja selvitettiin Luken vuoden 2022 lopulla toteuttamassa kyselyssä, johon vastasi 105 elintarviketeollisuuden yrityksen edustajaa eri puolilta Suomea.

Elintarvikeyritysten varautumisen kehittämiskohteet paljastuivat koronakriisissä 

Image
Julkaisun kansikuvassa ihmisiä työssään takaa päin kuvattuna. Paikkana joku tuotantolaitos.

Yritystoiminnan haasteet ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisten kahden vuoden aikana. Tuotantokustannukset ovat nousseet erityisesti energian, raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien kallistuessa. Lisäksi kotimaisten raaka-aineiden, laitteiden ja varaosien sekä työvoiman saatavuusongelmia on ilmennyt elintarvikesektorilla. 

– Ennakointi merkittävimpien riskien tai kriisien varalle loisi parempaa muutoskestävyyttä eli resilienssiä elintarviketoimialalle, toteaa Luken tutkija Karoliina Rimhanen

– Kyselyyn vastanneiden henkilöiden mukaan yritysten tärkeimpiä turvattavia toimintoja ovat energian ja erityisesti sähkön saatavuus, veden, raaka-aineiden ja materiaalien saatavuus, tietojärjestelmien ja logistiikan toimivuus sekä henkilöturva, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkija Anna-Mari Heikkilä

Muihin toimialoihin verrattuna elintarvikesektorin erityispiirteinä ovat tuotteiden raaka-aineiden hygieenisyys, turvallisuus, jäljitettävyys, logistiikka, tieto ja omanlaisensa jakelu kuluttajille, jotka tulee huomioida elintarvikeyrityksen riskikentässä.

Vaikeina aikoina tai kriisitilanteissa joudutaan soveltamaan tilannejohtamista

Kyselyn mukaan yritykset toivovat kriisitilanteessa viranomaisilta selkeämpää ohjeistusta, viestintää ja neuvoja yrityksen omaan riskien- ja kriisienhallinnan suunnitteluun. 

– Käytännössä kyse on siitä, että tunnistetaan yritystoiminnan tärkeimmät riskit, selvitetään riskienhallinnan keinot, toteutetaan toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi ja seurataan riskien kehittymistä. Työkirjan tarkoitus on avustaa ja tukea elintarvikealan pk-yritysten liiketoiminnan riskienhallintaa ja varautumissuunnittelua erilaisten johtamisvälineiden avulla, kertoo Luken erikoistutkija Jarkko Leppälä

Työkirja sisältää sarjan tieto- ja työkortteja, joiden avulla elintarvikeyrityksissä voidaan kehittää ja seurata yrityksen riskienhallintaa ja varautumista erilaisten häiriöiden ja poikkeusolojen varalta. Tietokorteissa käsitellään käytännönläheisesti riskienhallinnan kannalta tärkeitä tekijöitä, työkorttien tehtävien avulla puolestaan ohjeistetaan kartoittamaan erilaisia riskitekijöitä.

Tietokorteissa on välineinä liiketoimintakontekstin määrittely, elintarvikeyrityksen riskikenttäkuvio sekä keskeiset lait ja standardit. Tietokortit sisältävät tarkistuslistoja muutoskestävyyden, toimitilojen, tuotannon, ympäristön, henkilöiden, kyberturvallisuuden ja talouden riskien sekä kriisitilannejohtamisen hallintaa varten. Lisäksi korteissa on välineitä riskien suuruuden määrittämiseen, kehittämissuunnittelun tekemiseen ja riskien osa-alueiden seurantaan. 

Yhteistä kaikelle riskienhallinnalle on yrityksen toimintakentän ja tässä tapauksessa yritykseen sopivan riskikentän määrittäminen. Riskikentän määrittäminen auttaa yrityksen ja organisaation haavoittuvuuksien tunnistamisessa ja riskien kartoituksessa. 

Työkirja tuotettiin osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Riskienhallinnan välineitä elintarvikealan pk-yritysten varautumissuunnittelun tueksi ja liiketoimintariskien hallitsemiseksi (ET-RH) -selvitystyötä. Työkirjalla halutaan edistää elintarvikealan pk-sektorin varautumista ja riskienhallintaa erilaisten muutos- ja kriisitilanteiden varalta.