Siirry pääsisältöön

Tilatesti-työkalu tunnistaa maatilayrityksen menestymisen esteet

Uutinen
|
8.6.2022
Taggar:
Kuva: Erkki Oksanen / Luke.

Tilatesti-työkalulla voidaan tunnistaa maatilayrittämisestä tekijöitä, joita kehittämällä voidaan vaikuttaa yrityksen menestymiseen. Työkalu kehitettiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) Hyvä maatila -hankkeessa.

Tilatestillä tunnistetaan ne tekijät, joihin maatilalla on syytä erityisesti pureutua maatilayrityksen toiminnan kehittämiseksi. Testiä voivat hyödyntää esimerkiksi maatilayrittäjät ja yrittäjien kanssa työskentelevät eri organisaatioiden asiantuntijat, kuten talouden, nurmiviljelyn, metsätalouden tai ruokinnan asiantuntijat. Testi on vapaasti kaikkien käytettävissä.  

– Erityisesti tällaisen työkalun käyttö on tärkeää tiloilla, joilla tiedetään olevan ongelmatiikkaa, huonovointisuutta tai tilan tulos on heikko, tutkija Rauno Kuha Lukesta sanoo. Tutkimus tehtiin lappilaisilla maatiloilla, joilla pääasiallinen toimeentulo tuli maatilayrittäjyydestä. Tilat olivat pääasiassa maito- ja lihakarjatiloja.

Tilatesti tarkastelee maatilan toimintoja asiakokonaisuuksina, joita ovat tilan tuotantosuunnat, peltoviljely, tuotantoeläimet, sosiaalisuus, työhyvinvointi ja terveys, talouden seuranta, vieras pääoma, yrityksen tulot, tulevaisuuden suunnittelu ja metsätalous. Tarkoituksena on tunnistaa kysymysten avulla tekijät, jotka haittaavat hyvän tuloksen saavuttamista, estävät toiminnan kehittämistä ja mihin asioihin tilalla on syytä erityisesti kiinnittää huomiota.

– Mikäli testissä löydetään asioita, jotka ovat esteenä tilan kehittymiselle ja tulokselle, yrittäjälle voidaan tarjota kohdennettua apua kyseiseen asiaan, Kuha jatkaa.

Maatilayrittäjät pitivät Tilatestiä hyvänä työkaluna

Tilatestiä testattiin useilla tiloilla. Maatilayrittäjät kokivat Tilatestin helppokäyttöiseksi, ja he arvioivat tilatestin hyväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

– On toivottavaa, että tilatesti tulee mahdollisimman aktiiviseen käyttöön neuvonta- ja asiantuntijaorganisaatioissa. Lisäksi olisi hyvä, että yrittäjät itse omatoimisesti testaisivat toimintaansa tilatestillä. Nyt maataloutta kurittavan kustannuskriisin ja huoltovarmuuskysymysten noustessa esille, on laaditulle tilatestille todellista tarvetta, Rauno Kuha sanoo.

Luke toteutti Hyvä maatila -tutkimushankkeen yhdessä ProAgrian ja Suomen metsäkeskuksen kanssa. Hanke sai rahoituksen Lapin ELY-keskuksesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.