Siirry pääsisältöön

Ruokahävikin puolittamisessa oppaana ruokahävikkitiekartan uusi sivusto

Uutinen 21.6.2022
Taggar:
Kuva: Timo Riipi.

Kansallinen ruokahävikkitiekartta auttaa tunnistamaan, levittämään ja soveltamaan tehokkaita ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi Suomessa. Tiekartan uusi sivusto www.ruokahavikkitiekartta.fi tarjoaa monipuolista sisältöä kaikille ruokahävikin vähentämisestä kiinnostuneille.

Sivustolla esitellään ruokaketjun eri vaiheiden ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi, oli kyse sitten alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta, kaupan alalta, ravitsemuspalveluista tai kotitalouksista. Tieto uusista innovaatioista ja ajankohtaisista hankkeista halutaan jakaa mahdollisimman kattavasti.

– Kannustamme yrityksiä, muita organisaatioita ja tutkimusryhmiä ilmoittamaan ruokahävikin vähentämiseen liittyvät innovaatiot, keinot, kokeilut ja hankkeet kätevästi tiekarttasivuston linkin kautta, toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Marjatta Vahvaselkä.

Hävikin vähenemiseen tarvitaan kasvatustyötä kouluissa, ruoka-arjen käytäntöjen muuttamista ja uusia teknologioita

Ruokahävikin vähentämiseen pyrkiviä ratkaisuja ja hankkeita voi nyt etsiä eri ketjuvaiheiden lisäksi keskeisistä hävikin vähentämisen suuntaviivoista eli keihäänkärjistä.

– Keihäänkärjissä painottuvat esimerkiksi kasvatustyö kouluissa, kuluttajien ruokaostoksiin ja ruoan säilytykseen liittyvien käytäntöjen muuttaminen sekä uudet teknologiset ratkaisut ja liiketoimintamallit. Lisäksi sivusto tarjoaa tietoa yhteiskunnallisista ohjauskeinoista, kuten vapaaehtoisista sopimuksista ja lainsääsäädännöstä, kertoo tutkija Inkeri Riipi Lukesta.

Sivustolla esitellään myös tieteellistä kirjallisuutta ja käytännönläheisiä oppaita ruokahävikin vähentämiseksi. 

Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii toimia ruokaketjun joka vaiheessa. Viime vuonna julkaistiin ensimmäinen kansallinen ruokahävikkitiekartta, jonka Luken tutkijat rakensivat yhdessä alan toimijoiden kanssa. Tiekartta auttaa tunnistamaan ja levittämään keskeisiä ja tehokkaita ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi. Se edistää myös ruokaketjun toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta voimme yhdessä saavuttaa päämäärän ruokahävikin puolittamiseksi.