Siirry pääsisältöön

Päivityksiä sikatalouden markkinamarginaaleihin

Uutinen 19.5.2023

Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkaisemaan markkinamarginaalit-palveluun on tehty päivityksiä. Nyt tehdyt päivitykset tarkentavat sikatalouden tilannekuvaa.

Tuoteperheeseen kuuluvat sika- ja siipikarjatalous sekä maidon- ja naudanlihantuotannon tuotantosuunnat. Markkinamarginaalien avulla voidaan tarkastella maataloustuotteiden ja tuotantopanosten hintojen vaihtelun vaikutusta tuottajalle jäävään marginaaliin.

Sikatalouden tilannetta seurataan Luken markkinamarginaalit-palvelussa kahden markkinamarginaalin avulla: porsastuotannon ja lihasikojen kasvatuksen marginaalilaskelmilla. Kummassakin laskelmassa porsaiden hinnalla on keskeinen merkitys: porsaita tuottavalle tilalle se muodostaa taloudellisen tuoton ja lihasikoja kasvattavalla tilalla porsaiden hankinta on keskeinen tuotantokustannus.

– Haasteena on ollut porsaiden hintojen tilastointitapa. Hintaa kerätään Euroopan komission hintaseurannan tarpeisiin, jossa välitysporsaan painoksi oli pitkään säädöksissä määritelty 20 kiloa. Lukessa seurantaa toteutettiin tämän velvoitteen mukaisesti, vaikka tosiasiassa Suomessa välitysporsaat on kuitenkin kasvatettu noin 30 kilon painoiseksi, toteaa ryhmäpäällikkö Olli Niskanen Lukesta.

Kasvanut kiinnostus markkinamarginaalien seurantaa kohtaan on johtanut entistä suurempaan tarpeeseen kehittää myös lähtötietojen tilastointia mahdollisimman hyvin todellisuutta kuvaavaksi.

– Hintaraportoinnilta edellytetään, että tiedot muodostavat johdonmukaisen tilastollisen sarjan, joten muutoksia ei voida tehdä kevein perustein. Toisaalta raportoitavien tietojen on oltava markkinoiden kannalta relevantteja ja paikkansapitäviä, niin tässä mielessä vanha porsaiden raportoitu hinta ei enää täyttänyt vaatimuksia. Myös säädös porsaan viitepainosta on nykyisin joustavampi, joten katkaisimme vanhan aikasarjan ja siirryimme keräämään ja raportoimaan todellista, noin 30 kilon välitysporsaan hintaa. Uusi hinta on luonnollisesti korkeampi kuin aiemmin tilastoidun 20-kiloisen porsaan, kertoo EU-hintaseurannan raportoinnista vastaava tutkija Lauri Juntti Lukesta.

Marginaalien kannalta hintojen systemaattinen tasomuutos johtaa lihasikojen kasvatuksen marginaalin tason alenemiseen koko aikasarjan ajalta, kun taas porsastuotannon marginaalin taso nousee porsastuoton kasvaessa.

Markkinamarginaali kuvaa teoreettista tilannetta, jossa keskeiset tuotantopanokset ostettaisiin kyseisen kuukauden hinnoilla. Mukana ovat vain keskeisimmät muuttuvat kustannukset, mutta ei tukia, kiinteitä kustannuksia (koneet, rakennukset) eikä työkustannuksia. Tarkastelu ei näin ollen ole tarkoitettu kuvaamaan tuotannon kannattavuuden kokonaisuutta. Sen sijaan tarkastelu kuvaa markkinoilta hintansa saavien hyödykkeiden hintasuhteita nopeimmalla saatavissa olevalla aikataululla.

– Tosiasiassa tuotantopanoksia hankitaan eri ajankohtina ja niistä tehdään erimittaisia sopimuksia, joten tuloksia tulkitessa täytyy aina muistaa, että tilojen välillä on eroja. Etenkin hintojen muuttuessa nopeasti, kuten vuodenvaihteen tienoilla on tapahtunut, hankintojen ajoituksen merkitys on suuri, Niskanen muistuttaa.