Siirry pääsisältöön

Onnelliset lehmät selviytyvät voittajina – testaa valintojesi vaikutuksia Nordic Cows -pelissä

Uutinen 16.9.2022

Nordic Cows -pelin avulla voit kokeilla, miten tekemäsi valinnat vaikuttavat alkuperäisen nautarodun hyvinvointiin ja selviytymiseen pitkälle tulevaisuuteen. Peli on toteutettu suomeksi ja englanniksi ja on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta. Peli soveltuu kaikille kiinnostuneille.

Kuva: Laura Karppinen, Ahlman Edu

Pelin tapahtumat ammentavat sisältöä alkuperäiskarjojen genetiikasta, lehmien kantakirjoista, historiantiedosta ja kansanperinteestä. Eläinten nimet ovat suoraan kantakirjoista poimittuja. Pelissä on mukana yhteensä 6491 todellista nimeä Ruotsista, Suomesta ja Norjasta, joita on annettu nykyisin ja ennen muinoin pohjoissuomenkarjalle, ruotsalaiselle tunturikarjalle ja norjalaiselle trönderkarjalle.

Onnelliset lehmät menestyvät

Pelaaja luo valinnoillaan tulevaisuutta pohjoiselle alkuperäiskarjalle raivaamalla peltoa metsästä. Talven yli pärjätään vain, jos pelaaja onnistuu keräämään riittävästi rehua karjalleen. Pelaajan on myös vältettävä sukusiitosta ja vaalittava karjan perinnöllistä monimuotoisuutta.

Nordic Cows -peliä ei voita kasvattamalla mahdollisimman kookkaita ja tuottavia lehmiä. Lehmät on pidettävä onnellisina, ja onnea tuottaa ennen kaikkea sukusiitoksen välttäminen.

Peliä voi pelata monella eri tapaa. Pelaaja voi pitkälti valita oman polkunsa rakentamalla maatilastaan sen kokoisen, näköisen ja muotoisen kuin haluaa.

Peli on suunniteltu kansalaisille ja opetuskäyttöön

Peliä voi käyttää opetustarkoitukseen, mutta se on suunniteltu laajaa yleisöä ja etenkin nuorta sukupolvea mielessä pitäen.

– Kaipasin Pohjoiset tunturikarjat -hankkeelle konkreettista ja hauskaa tapaa hyödyntää tuloksia ja myös sitä, että tieto leviäisi rajatun asiantuntijapiirin ulkopuolelle. Pelisovelluksen avulla voimme helpommin innostaa aiheen pariin, kertoo kotieläinsektorin johtaja Mervi Honkatukia NordGenista.

– Jos nuorta sukupolvea ei saa innostumaan alkuperäisrotujen huolehtimisesta, niin kuka niitä tulevaisuudessa vaalii?

Pelin on tuottanut NordGenin johtama monitieteinen Pohjoiset tunturikarjat -hanke, johon myös Luke osallistui. Yhtenä pelin sisältöasiantuntijoista toimi tutkimusprofessori Juha Kantanen Lukesta. Kantanen koordinoi alkuperäisrotujen geenivarojen säilytystä Suomessa ja tekee eläimiin liittyvää geneettistä tutkimusta. Pelin kehityksestä vastasi hankkeen yhteistyökumppani AhlmanEdu.