Luke.fi- ja stat.luke.fi-sivustot ovat uudistuneet. Lue lisää
Siirry pääsisältöön

Maatiaiskanat voivat elää yli kymmenvuotiaiksi – kanoja parhaiten tarjolla loppukesällä

Uutinen
|
11.5.2022

Luonnonvarakeskuksen (Luke) keväällä 2022 tekemässä kuulutuksessa löytyi useita yli 10 vuoden ikäisiä maatiaiskanoja ja yli kuuden vuoden ikäisiä maatiaiskukkoja. Vanhimmat maatiaiskanat voivat elää jopa 15-vuotiaiksi ja ovat voineet saada jälkeläisiä vielä 8–9 vuoden ikäisinä.

− Keväisin monet suunnittelevat oman kanalan perustamista ja toivovat kesäksi munivia kanoja, mutta niitä voi olla vaikea löytää. Useimmiten maatiaiskanat lisääntyvät kesällä, joten uuteen kotiin sopivia nuoria kanoja voi olla tarjolla vasta loppukesällä tai syksyllä, kertoo maatiaiskanojen säilytysohjelman koordinaattori Petra Tuunainen Lukesta.

Lajityypillisessä elämänrytmissä kanat pitävät munintatauon ja sulkasadon syksyllä tai alkutalvesta. Näin ollen joulun aikaan ei tule tipuja, jotka kasvaisivat muniviksi kanoiksi talven aikana. 

Omia maatiaiskanoja voi joutua odottamaan muutaman kuukauden

Suomalainen maatiaiskana on hyvä valinta kotitarvekanalaan. Maatiaiskana on kotimainen alkuperäisrotu aivan kuten suomenhevonen tai suomenlammas.

− Maatiaiskanojen kasvattaja tekee arvokasta työtä säilyttämällä alkuperäisrotua, Tuunainen sanoo.

Tällä hetkellä säilyttäjäverkostoon kuuluu 223 ihmistä ympäri Suomen: lisää säilyttäjiä toivotaan erityisesti kiuruveden-, savitaipaleen, hornion- ja jussilankannoille.

Maatiaiskanoista kiinnostuneen kannattaa ottaa yhteyttä säilyttäjiin heti kanalasuunnitelmien alkuvaiheessa. Säilyttäjät voivat silloin huomioida kanojen kysynnän ja tarvittaessa haudottaa lisää tipuja.

Eläkepäiviä viettävän Lilja-kanan kuulumisia

Simo Hakulin Lilja-kana on tällä hetkellä 13-vuotias. Lilja elää noin 35 linnun parvessa Kymenlaaksossa ja erottuu muiden, pääväriltään mustien ja harmaiden iitinkannan maatiaiskanojen joukosta punaruskean värinsä perusteella. Lilja tunnetaan perheessä kovana hautojana, joka hautoi nuoruudessaan jopa viidet poikaset vuodessa.

Muninnan Lilja lopetti noin 8−9 vuoden ikäisenä, mutta Hakuleilla kanat saavat elää niin pitkään kuin vain pysyvät hyvässä kunnossa. Hakulin kanala kuuluu suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan, joten Lilja on todella antanut panoksensa iitinkannan säilytystyöhön. Lilja on Simon mukaan vielä aktiivinen ja hyvässä kunnossa. Toivotaan siis lisää elinvuosia Liljalle.

Maatiaiskanojen säilytysohjelman koordinaattori Petra Tuunaiselle kertyi useampia hienoja tarinoita vanhoista kanoista. Tarinoita voi tiedustella Tuunaiselta.

Hakulin tilan vanhin kana, Lilja-kana, kuuluu iitinkantaa ja on 13-vuotias (2022), kuva Helmi Hakuli.

Luonnonvarakeskus koordinoi

Geenivarojen suojelua, kestävää käyttöä ja saatavuutta ohjaa Kansallinen geenivaraohjelma, jota Luonnonvarakeskus koordinoi. Vapaaehtoisten kanaharrastajien toteuttama maatiaiskanan säilytysohjelma, joka aloitettiin vuonna 1998, kuuluu tähän kansalliseen ohjelmaan. Maatiaiskanat jakaantuvat kymmeneen erilaiseen ja erillään pidettävään kanakantaan. Säilytysohjelman avulla varmistetaan, että maatiaiskanan geneettinen monimuotoisuus säilyy myös tulevaisuuteen.

Lisätietoa myös: elaingeenivarat@luke.fi