Siirry pääsisältöön

Hyvinvointia kotieläintiloille – uusimpia tutkimustuloksia Luken seminaarissa 27.1. Seinäjoella

Uutinen
|
18.1.2023

Miten lypsykarjan hyvinvointia voidaan arvioida uuden teknologian avulla? Entä miten lypsylehmien ja vasikoiden terveyttä ja hyvinvointia voidaan parantaa hyödyllisiä mikrobeja apuna käyttäen? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Luonnonvarakeskuksen (Luke) ”Hyvinvointia kotieläintiloille” -seminaarissa 27.1. Seinäjoen Sarkamessuilla.

Eläinten hyvinvoinnin edistäminen on hyvä keino korjata monia ongelmia, jotka näkyvät luontokatona, ilmastonmuutoksena, mikrobilääkeresistenssinä tai zoonooseina. Eläinten hyvinvoinnin seurantaan on kehitetty erilaisia teknisiä apuvälineitä, joita voidaan hyödyntää nykyaikaisella kotieläintilalla.

– Hyvinvoinnin kohentaminen voi toisinaan olla haastavaa esimerkiksi tilakohtaisten käytännön haasteiden tai taloudellisten syiden vuoksi. Seminaarimme kokoavana teemana on yhteinen hyvinvointi. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointi kietoutuvat toisiinsa, toteaa johtava asiantuntija Satu Raussi Eläinten hyvinvointikeskuksesta (Luke).

Uutta teknologiaa, kehittyneitä pakkausmerkintöjä, riskien hallintaa

Seminaarissa esitellään uusimpien Etelä-Pohjanmaalla toteutettujen tutkimushankkeiden tuloksia. Tilaisuudessa tarkastellaan muun muassa sitä, miten lypsykarjan hyvinvointia voidaan arvioida anturiteknologian avulla, millaisia taloudellisia ja tilan olosuhteisiin liittyviä haasteita sikojen ja siipikarjan hyvinvoinnin parantamiseen luomutuotannossa liittyy ja miten pakkausmerkinnöillä voitaisiin viestiä tuotantoeläinten hyvinvoinnista kuluttajamarkkinoille.  Esityksissä käydään läpi myös hyviä keinoja vähentää paloriskejä kotieläintiloilla.

Tervetuloa seminaariin. Tilaisuus on kaikille messulipun lunastaneille avoin.

Hyvinvointia kotieläintiloille -seminaari 27.1.2023 klo 10–12
Seinäjoki Areena, seminaaritila 140 A

Ohjelma