Siirry pääsisältöön

Enemmän irti maitoketjun sivuvirroista - Uusi hanke kehittää biokaasulaitosten sivutuotteiden arvoketjuja

Uutinen 2.10.2025

Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoimassa Bio2Max-hankkeessa kehitetään maitoketjun ympäristökestävyyttä ja kohennetaan alan kilpailukykyä lisäämällä sivutuotteiden taloudellista arvoa. 

Bio2Max-hankkeessa kehitetään biokaasun sisältämän hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä sekä kehitetään tarvittavaa teknologiaa. Tutkimuksessa selvitetään myös hiilidioksidin käyttömahdollisuuksia lannoitteiden raaka-aineena sekä mädätteen jatkojalostusta kierrätyslannoitevalmisteiksi. Bio2Max co innovation -hanke on osa Valion ja Business Finlandin Food 2.0 veturikokonaisuutta.  

”Biokaasun tuotannossa meillä on kasvunvaraa Suomessa. Biokaasun sivutuotteena syntyvälle hiilidioksidille ollaan vasta luomassa markkinoita, ja Suomi on tässä kilpailussa hyvin mukana”, Luken erikoistutkija Vesa Joutsjoki kertoo. Hyödyntämätöntä potentiaalia on myös kierrätysravinteissa niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Joutsjoen mukaan vihreään kasvuun liittyvät tavoitteet ovat tehneet Euroopasta edelläkävijän biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa.

Ympäristökestävyyttä sivuvirtojen paremmalla hyödyntämisellä

Maidontuotannosta syntyy kasvihuonekaasupäästöjä ja ravinnevalumia, jotka kuormittavat ympäristöä. ”Arviolta yli 80 prosenttia maailman väestöstä käyttää säännöllisesti maitotuotteita ruokavaliossaan, ja maitotuotteet ovat tärkeiden ravinteiden lähde. Maidontuotannon ympäristökestävyyttä voidaan lisätä jatkokäsittelemällä lantaa biokaasulaitoksissa,” Joutsjoki sanoo. 

Ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja ravinnepäästöjen hallinnassa keskeistä on lannan jatkokäsittely nykyaikaisessa biokaasulaitoksessa. Käsittelyn lopputuotteena muodostuu energiakäyttöön soveltuvaa biokaasua ja kierrätysravinteita, joilla voidaan korvata fossiilisia lannoitteita. ”VTT kehittää hankkeessa teknologioita biokaasun energiasisältöä laskevan hiilidioksidin erottamiseen, puhdistamiseen ja jatkojalostamiseen. Lisäksi tavoittelemme hankkeessa uusia innovaatioita biohiilen tuotteistamiseen ja ravinteiden talteenottoon,” kertoo Hanna Kyllönen Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy:stä.

Biokaasulaitoksen sivutuotteiden arvoketjuja kehitetään hankkeessa yhteistyössä muiden teollisuuden alojen kanssa, jotta lopputuotteille saadaan ympäristökestävyyden lisäksi myös taloudellista arvoa. Lopputuotteiden käyttökelpoisuus kasvintuotannossa testataan viljelykokeissa.

”Tavoitteemme on myös parantaa laitekehityksen parissa työskentelevän suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksiä ja pitkällä tähtäimellä maa- ja elintarviketalouden kilpailukykyä,” Joutsjoki päättää.  

Bio2Max co-innovation-hanke on osa Valion Food 2.0 Veturi -kokonaisuutta ja sitä rahoittaa Business Finland. Luke koordinoi hanketta ja muut osallistuvat tutkimuspartnerit ovat VTT ja LUT-yliopisto. Hankkeeseen osallistuvat myös Envitecpolis Oy, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, GMM Finland Oy, Jeppo Biogas Ab, Kenttäviiva Oy Automaatio, NPHarvest Oy, Pellon Group Oy, St1 Biokaasu Oy, TM System Finland Oy ja Vaisala Oyj.  Bio2Maxin rinnakkaisia yrityshankkeita toteuttavat Valion lisäksi Alimetrics Research Oy, Demeca Oy ja Q-Power Oy.

Lisätietoja: 
Erikoistutkija Vesa Joutsjoki, etunimi.sukunimi@luke.fi +358295326180

Erikoistutkija Hanna Kyllönen, hanna.kyllonen@vtt.fi, +358405284521

Associate Professor Kristian Melin,  Kristian.Melin@lut.fi, +358 50 349 7383