Siirry pääsisältöön

Elintarvikealalle opas elintarvikejätetietojen kirjaamiseen

Uutinen 18.1.2023
Taggar:

Vuonna 2021 voimaan tulleessa jätelaissa ja -asetuksessa on ensimmäistä kertaa asetettu velvoite elintarvikealan toimijoille elintarvikejätetietojen kirjaamiseen. Velvoitteen noudattamiseksi ja tietojen kirjaamisen helpottamiseksi on nyt laadittu opas.  

Ruuan tähteitä. Kuva: Erkki Oksanen / Luke

Kirjanpitovelvollisuus koskee laajaa joukkoa ammattimaisia elintarvikeketjun toimijoita, kuten elintarvikkeiden kauppaa ja muuta jakelutoimintaa, ravintola- ja majoitustoimintaa sekä elintarvikkeiden jalostus- ja valmistusteollisuutta.

─ Koska velvoite on uusi, elintarvikealan toimijoilta on tullut pyyntöjä tarkempaan ohjeistukseen. Siksi olemme laatineet oppaan elintarvikejätetietojen kirjaamiseksi, kertoo tutkija Inkeri Riipi Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

─ Oppaassa käsitellään elintarvikejätteen kirjaamista teollisuuden, kaupan ja ravitsemispalvelualan näkökulmista. Toimijat voivat halutessaan käyttää oppaan liitteinä olevia lomakkeita oman kirjanpitonsa apuna, kertoo Luken tutkija Miia Kuisma.

─ Toimijoiden on jätesetuksen mukaan kirjattava tiedot syntyvän elintarvikejätteen kokonaismäärästä ja pääasiallisista jätelajeista sekä mahdollisuuksien mukaan arvioitava käytöstä poistetun syömäkelpoisen elintarvikkeen kokonaismäärä. Myös jätteen vastaanottajan tunnistetiedot sekä jätteen käsittelytapa, mikäli jäte toimitetaan muualle käsiteltäväksi, on kirjattava, selventää ympäristöneuvos Riitta Levinen ympäristöministeriöstä.

Elintarvikejätteen kirjanpito mahdollistaa entistä paremmin elintarvikejätteen tilastoinnin. Euroopan unionin jäsenmaiden tulee säännöllisesti raportoida elintarvikejätteen määrä komissiolle. Suomessa elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantaa toteuttaa Luonnonvarakeskus. Suomi on yhdessä muiden EU-maiden kanssa sitoutunut YK:n ruokahävikin puolittamistavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä.

─ Kirjanpidon tärkein tarkoitus on auttaa kunkin elintarvikealan toimijan omaa elintarvikejätemäärän arviointia ja ruokahävikin vähentämistä, kertoo neuvotteleva virkamies Sirje Stén ympäristöministeriöstä.

Opas on toteutettu Luken johdolla yhteistyössä ympäristöministeriön ja ELY-keskuksen asiantuntijoiden kanssa.