Siirry pääsisältöön

AgriHubin koordinaattoriksi Susanna Lahnamäki-Kivelä

Uutinen 26.5.2021

Maatilayritysten osaamisverkosto AgriHubin uudeksi koordinaattoriksi on valittu MMM agronomi, KTM Susanna Lahnamäki-Kivelä. Hänen edeltäjänsä Luken sidosryhmäpäällikkö Sari Forsman-Hugg siirtyy kesäkuun alussa tutkimusjohtajaksi Pellervon taloustutkimus PTT:hen.

Kansallisen osaamisverkoston kunnianhimoiseksi tavoitteeksi on asetettu alan toimijoiden motivoiminen entistäkin tiiviimpään yhteistyöhön maatalouden yrittäjätulon saattamiseksi nousuun.

- Uusimman tiedon on siirryttävä nopeasti maatila- ja puutarhayritysten käyttöön. Tänä tutkitun tiedon teemavuonna on juuri oikea aika ottaa harppaus tutkitun tiedon saatavuudessa ja käytettävyydessä. AgriHubilla on keskeinen rooli hajanaisen tiedon kokoamisessa ja tarjoamisessa yrittäjille oikea-aikaisesti ja houkuttelevassa muodossa, osaamisverkoston ohjausryhmän puheenjohtaja, Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila korostaa.

Susanna Lahnamäki-Kivelä on valittu AgriHubin koordinaattoriksi.

Voimaa verkostosta

Osaamisverkoston toiminnan käynnistämistä pohjustanut Sari Forsman-Hugg on ilahtunut siitä, kuinka hyvin AgriHubi-verkoston idea on otettu vastaan. Yhteiselle osaamisverkostolle on selkeä tarve.

- Luonnonvara-alan koulutuksessa ja opetuksessa on jo ehditty tunnistaa uusia avauksia yhteistyön tiivistämiseksi ja osaamisen kehittämiseksi. Lisäämällä toimialan osaajien vuoropuhelua ja sitouttamalla heitä yhteistyöhön suomalainen maatalous voi nousta maailman huipulle maa- ja puutarhatilojen modernissa talousjohtamisessa, datan hyödyntämisessä ja älymaataloudessa.

Elinikäinen oppiminen menestymisen edellytys

Susanna Lahnamäki-Kivelän kiinnostuksen kohteena AgriHubissa ovat erityisesti elinikäisen oppimisen teemat, sillä ennen siirtymistään tutkijaksi Lukeen hän työskenteli Jyväskylän ammattikorkeakoulussa maataloushankkeiden projektipäällikkönä.

Tuore koordinaattori uskoo AgriHubin arvon hän olevan voimien yhdistämisessä:

- Pienessä nopean rakennekehityksen maassa ja isojen globaalien muutosten äärellä pystymme yhteisvoimin tarjoamaan yrittäjille erilaisia polkuja kannattavuuden parantamiseen. Etenkin älyteknologia tuo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tilojen toiminnan kehittämiseen. Yritykset tulee kytkeä osaksi tutkimusverkostoa, jotta vastataan elinkeinon tutkimustarpeisiin. Halukkaat maatilat ja puutarhat tulee saada mukaan tutkimushankkeisiin ja pilotteihin.

Susanna Lahnamäki-Kivelä on kotoisin Korpilahdelta ja asuu edelleen Keski-Suomessa Saarijärven Lannevedellä. Hänellä on läheinen tuntuma viljelijän arkeen.

- Sivutoimisesti ja pienimuotoisesti viljelemme erikoiskasveja kotitilallani Korpilahdella. Myös metsien hoito on merkittävässä roolissa kotipaikallani, hän kertoo.