Suomessa kasvatettiin vuonna 2020 noin 15,1 miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi. Kokonaistuotannon määrä oli noin 0,2 miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2019.
Kirjolohta tuotettiin 14,3 miljoonaa kiloa, joka on noin 95 prosenttia koko ruokakalatuotannosta. Viljellyn siian tuotanto oli 0,58 miljoonaa kiloa, joka oli runsas neljännes vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Muita viljeltyjä ruokakalalajeja, lähinnä taimenta, nieriää ja sampea, tuotettiin yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa. Kirjolohen mätiä myytiin elintarvikkeeksi noin 0,4 miljoonaa kiloa.
Kirjolohen tuotannon arvo vuonna 2020 oli 56,3 miljoonaa euroa ja siian 5,4 miljoonaa euroa. Koko ruokakalatuotannon arvo oli yhteensä 63,1 miljoonaa eli noin 6,6 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2019. Ruokakalan tuotannon arvon lasku selittyy pitkälti kirjolohen aiempaa alhaisemmalla tuottajahinnalla sekä siian osuuden laskulla. Siian tuottajahinta on huomattavasti korkeampi kuin kirjolohen.
Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös istutettavaksi luonnonvesiin. Erikokoisia kalanpoikasia, vastakuoriutuneet pois lukien, tuotettiin istutuksiin ja jatkokasvatukseen yhteensä noin 49 miljoonaa yksilöä.
Vuonna 2020 Suomessa toimi 246 kalanviljely-yritystä.
Allow functional cookies to show the embedded graph.