Siirry pääsisältöön

Kantorahatulot 2021

Julkaistu 9.6.2022

Bruttokantorahatuloja saatiin 2,7 miljardia euroa vuonna 2021. Euromääräisesti tulot nousivat 0,5 miljardia edellisvuodesta ja reaalisesti nousua oli 15 prosenttia. Tulot olivat reaalisesti 7 prosenttia korkeammat kuin edeltäneellä viisivuotiskaudella keskimäärin. Vain huippuvuosina 2007 ja 2018 tulot ovat olleet reaalisesti suuremmat kuin 2021.

  • Kantorahatuloista 2,33 miljardia euroa saatiin yksityismetsistä ja 0,35 miljardia euroa metsäteollisuuden ja valtion metsistä.
  • Suurin syy kantorahatulojen nousuun oli tukkipuuhakkuiden lisääntyminen yksityismetsissä yli 20 prosentilla, mutta myös pystykauppahintojen nousu lisäsi tuloja. Yksityismetsänomistajien kantorahatulot lisääntyivät 21 prosenttia vuoden takaisesta, mutta metsäteollisuuden ja valtion tulot laskivat 6 prosentilla.
  • Tukkipuun hakkuut lisääntyivät edellisvuodesta 17 prosenttia ja kuitupuun 9 prosenttia. Kantorahatuloista lähes 70 prosenttia kertyi tukkipuun kaupasta (+3 prosenttiyksikköä). Yksityismetsissä tukin osuus tuloista oli 71 prosenttia ja Metsäteollisuuden ja valtion metsissä 61 prosenttia.
  • Kuusesta saatiin edelleen eniten tuloja (46 %). Lisäystä edellisvuodesta oli 2 prosenttiyksikköä. Kuusen merkitys korostuu Etelä-Suomen rehevien maiden maakunnissa ja yksityismetsissä. Etelä- Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa mänty oli selvästi tärkein puulaji 54–76 prosentin osuudellaan kantorahatuloista.
  • Maakunnittain eniten tuloja saatiin Pohjois-Savossa (277 milj. €), Keski-Suomessa (263 milj. €) ja Etelä-Savossa (260 milj. €). Reaalisesti tulot Nousivat kaikissa muissa maakunnissa paitsi Ahvenanmaalla. Nousu oli suurinta Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa (28 %).
     
  • Nettokantorahatulot (bruttokantorahatulot – investoinnit puuntuotantoon) ovat ennakkoarvio, lopulliset tiedot ovat saatavissa syyskuussa.
  • Rahanarvon muutos on tehty tukkuhintaindeksillä. Vuonna 2021 tukkuhinnat nousivat edelliseen vuoteen verrattuna keskimäärin noin 9 prosenttia.

 

Hakkuumääristä löytyneen virheen takia Pohjois-Pohjanmaan tuloksia vuodelta 2020 on korjattu tietokannassa 9.6.2022. Pohjois-Pohjanmaalla korjauksen vaikutus kantorahatuloihin oli -1,3 prosenttia ja koko maan tasolla -0,1 prosenttia.

Allow functional cookies to show the embedded graph.