Hoppa till huvudinnehållet

Fiskförädlingsproduktion

8.1.2016

Producent: Naturresursinstitutet från och med 1.1.2015. Tidigare har VFFI ansvarat för statistiken.

Principer för upprättande av statistiken: Statistikproduktionen baserar sig på lagen om Naturresursinstitutet (561/2014), lagen om livsmedels- och naturresursstatistik (562/2014) samt statistiklagen (280/2004). Även EU-programmet för insamling av uppgifter inom fiskerisektorn (EG 199/2008) förutsätter insamling av uppgifter om fiskförädling.

Finansieringsgrund för statistiken: Statistiken finansieras ur Naturresursinstitutets och EU-programmets för insamling av uppgifter inom fiskerisektorn medel.

1. Statistikuppgifternas relevans

1.1. Datainnehåll och användningsändamål

Statistiken Fiskförädlingsproduktion är ett sammandrag över fiskförädlingen i Finland som utges vartannat år. I statistiken presenteras mängderna fiskråvara som används i förädlade fiskprodukter och antalet företag som förädlat fisk enligt produktform och råvaruform av både inhemsk fisk och importerad fisk.

Uppgifterna används bl.a. för utveckling av fiskeriet och näringsgrenen och i beslutsfattandet, uppföljningen av åtgärder inom sektorn samt i ekonomisk övervakning och forskning. Statistiken ingår i förpliktelserna i EU-programmet för insamling av uppgifter inom fiskerisektorn och i FAO:s statistikprogram.

1.2. Begrepp och klassificeringar

Med fiskförädlingsprodukter avses produkter, som erhållits genom att fisken behandlats kemiskt eller fysikaliskt, till exempel genom att den saltats, torkats, marinerats, upphettats, rökts eller på annat jämförbart sätt behandlats (t.ex. Jord- och skogsbruksministeriets förordning 16/EEO/2000 Fiskhygien).

Statistiken Fiskförädlingsproduktion innehåller förutom dessa även de råprodukter, som erhållits genom mekanisk behandling till exempel genom styckning eller filering. Statistiken innehåller även djupfrysning av fisk avsedd som livsmedel. Enbart rensning har inte räknats som fiskförädling. Enbart det att fisken förpackats har inte heller räknats som förädling.

Den fiskmängd som användes för förädling framställs i den råvaruform företaget anskaffat denna och produkterna i den slutproduktform företaget levererat dem antingen till distributionskanaler eller för vidareförädling.

1.3. Undersökningsobjekt och uppgiftslämnare

Populationen i statistiken bildas av företag inom fiskerisektorn som plockats ur Statistikcentralens företagsregister. I populationen medtogs alla fiskförädlings- och fiskpartiföretag som huvudsakligen utövade denna verksamhet samt företag inom andra verksamhetsgrenar, som med beaktande av bakgrundsuppgifterna kan antas även ha förädlat fisk.

1.4. Beaktande av användarperspektivet

Responsen följs upp och beaktas i utvecklingen av statistiken. Man eftersträvar även att utveckla statistiken så att den beaktar förändringar i verksamhetsgrenens struktur. Man ser till att innehållet i statistiken och informationens tillgänglighet uppfyller de behov som internationell statistik har.

2. Uppgifternas exakthet och riktighet

2.1. Undersökningsmetod

Materialet insamlas i princip som en helhetsundersökning. Till en början tar man kontakt med företagen per brev varvid man skickar en enkätblankett och anvisningar för inlämnande av svar elektroniskt. Efter en bestämd tid skickas en ny enkät. Till sist försöker man göra en telefonintervju av alla som inte har svarat på enkäten. Uppgifter gällande förädling insamlas separat för inhemsk och importerad fisk per art och per slutprodukt.

För att beakta svarsbortfallet efterstratifieras populationen. Som grund för stratifieringen används de uppgifter som erhållits ur företagsregistret beträffande företagets huvudsakliga verksamhetsgren och omsättningens storleksklass.

2.2. Faktorer som påverkar statistikens tillförlitlighet

Som mängd strömming och vassbuk som frysts ner för export används Tullens uppgifter om mängden strömming och vassbuk som exporterats. Beroende på svarsbortfallet innehåller uppskattningarna ett slumpmässigt fel. Mätfel i statistiken kan förorsakas av att de förädlingsmängder som flera företag uppgett är uppskattningar och inte uppgifter som grundar sig på bokföring.

Ett fiskparti, som förädlats i två skeden i olika företag, förekommer två gånger i råvarumängderna. Till exempel ett fiskparti, som i det första företaget fileas och i det andra röks, förekommer som råvara i vartdera företagets förädlingsmängder. Däremot försöker man ur svaren gallra bort de överlappningar som förorsakas av det s.k. fraktarbetet som företagen låter göra hos andra företag.

Regnbåge som odlats av finländska fiskodlare i Sverige skall bokföras som inhemsk råvara.

På grund av ett slumpmässigt fel är konfidensintervallen i resultaten ganska stora. Tillförlitligheten hos resultaten kan uppskattas genom att jämföra dem med statistik över fiskproduktion och utrikeshandel. Den uppskattade mängden av regnbåge som användes för förädling var cirka 80 procent av den totala mängden regnbåge som odlades i Finland och importerades till Finland 2021. Den totala mängden råvara för förädlad lax överstiger mängden importerad lax i Finland. Att den förädlade mängden är större än den importerade beror delvis på att en del företag vidareförädlar fiskprodukter från andra företag, i det här fallet exempelvis laxfilé. När företagens råvarumängder räknas ihop upptas ett och samma fiskparti sedan delvis flera gånger i den förädlade mängden.

2.3. Förfarande för korrigering av fel

Fel som noteras i statistiken korrigeras så fort som möjligt enligt rekommendationer från delegationen för Finlands officiella statistik. Fel korrigeras i statistikdatabaserna och de korrigerade uppgifterna publiceras på webbplatsen för statistiken.

3. Uppgifternas aktualitet

Statistiken Fiskförädlingsproduktion ges ut vartannat år (ojämna år) före slutet av oktober året efter statistikåret.

Tidpunkten för offentliggörandet av statisken meddelas i publiceringskalendern för statistik på adressen: stat.luke.fi/sv/statistikkalendarium.

4. Statistikens enhetlighet och jämförbarhet

Statistiken Fiskförädlingsproduktion har uppgjorts vartannat år sedan 1993. De produktgrupper förfrågningarna gällt har i stort sett förblivit desamma, men man har försökt förbättra exaktheten i frågorna för varje statistikföring.

5. Tillgång till uppgifterna och deras transparens

Statistiken publiceras i Naturresursinstitutets Statistiktjänst på adressen stat.luke.fi.

Uppgifter om fiskförädlingsproduktion från och med 1993 publiceras som en databas.

Lukes informationstjänst svarar på frågor om statistiken: tietopalvelu@luke.fi.

Statistikbeskrivningen finns på statistikwebbplatsen.